Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rajská rajčata: 2 recepty na delikátní lahůdky!

/
  • Recepty z rajčat jsou dobré, zdravé a rychlé.
    Recepty z rajčat jsou dobré, zdravé a rychlé. (profimedia.cz)
    8. dubna 2016 ● 09:37

    O rajčatech se ví, že mají vysoký obsah látek, které jsou prevencí před mnoha nemocemi. Navíc se nejmenují zbytečně rajská. Jejich chuť ve spojení s dalšími surovinami vytvoří delikátní lahůdky.

  • 1.

    Panzanella

    Potřebujete: 200 g rajčat, 100 g salátové okurky, 10 ks kaparů, 50 g červené cibule, 1 balení sardinek v oleji, 3 polévkové lž. olivového oleje, 120 g dressingu s balsamicem, 4 plátky toast. světlého chleba dle chuti sůl, pepř

    Postup: Světlý toastový chléb pokapeme dressingem s balsamicem. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku s cibulí nasekáme najemno. Na dno kameninové mísy naskládáme namočený chléb, přidáme pokrájená rajčata, okurky a nasekanou cibuli. Dále přidáme rozmačkané sardinky. Dochutíme solí, olejem a dressingem s balsamicem.

    Pazanella
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Toskánská nadívaná rajčata

    Potřebujete: 8 větších rajčat, 250 ml ďábelské omáčky, 300 g mletého masa, 1 větší cibule, olej, sůl, 3 stroužky česneku, 2 barevné papriky, 1 lžička oregana, špetka drceného pepře, 1 lžička tymiánu, hrst nasekané petrželky, 150 g pikantní klobásy (chorrizo, čabajská apod.) trochu horké vody na podlití, hrst petrželky, bylinky a naťovou cibulku na ozdobení

    Postup: Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme. Na oleji zpěníme cibuli s
    drceným česnekem, přidáme mleté maso, po pěti minutách přidáme dužinu z rajčat, nakrájené papriky a klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme. Nakonec vše zalijeme omáčkou a dusíme s občasným zamícháním asi 15 minut. Necháme vychladnout. Připravíme si zapékací misku, rajčata vyskládáme těsně vedle sebe, naplníme je směsí a poklademe vršky. Zbylou směs můžeme trochu zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200 °C asi 10-15 minut.

    Toskánská nadívaná rajčata
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy