Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chřestová sezóna je tu: 3 mňamky, které musíte ochutnat!

/
  • Chřest je vynikající zelenina. Zkuste ho!
    28. dubna 2016 ● 09:32

    Chřest se pomalu a jistě zabydluje i v našem jídelníčku. A to je dobře! Je totiž zdravý, dietní, působí jako afrodiziakum a hodí se naprosto ke všemu. Jeho sezóna navíc právě začíná!

  • 1.

    Léčí a povzbuzuje

    Chřestová sezóna startuje zhruba se začátkem května a rok od roku se ho sní víc a víc. Chřest má totiž léčivé účinky při poruchách funkce jater, onemocnění ledvin i močového měchýře. Pomáhá i při pálení žáhy a podporuje krevní oběh. Navíc obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, vlákninu, vápník, železo nebo selen. Jako afrodiziakum ho používali už staří Řekové a Římané.

    Sezona chřestu začíná.
    Autor: Malachovský A.

  • 2.

    Chřestová polévka

    Potřebujete: 10 výhonků čerstvého bílého chřestu, 1 kus jarní cibulky, 1,5 l drůbežího vývaru, 1 dcl smetany, kousek másla, muškátový oříšek, sůl a pepř

    Postup: Chřest oloupejte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Poté společně s nakrájenou jarní cibulkou vložte do vroucího vývaru a vařte, dokud chřest nezměkne (zhruba 15 minut). Poté pár kousků chřestu dejte stranou (poslouží jako ozdoba na talíři) a zbytek rozmixujte. Přilijte smetanu a dochuťte kořením podle chuti. Úplně nakonec, když už je polévka odstavená z plotny, vložte kousky másla a nechte rozpustit.

    Chřestová polévka
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Zapečený chřest s parmazánem

    Potřebujete: 10 až 15 výhonků chřestu, parmazán, olej

    Postup: Chřest očistíme a krátce (stačí zhruba 5 až 8 minut) povaříme v osolené vodě. Vařený by měl být do poloměka. Pak chřest vyjmeme, osušíme a uřízneme dřevěné konce. Vyskládáme ho do pekáčku vymazaného olivovým olejem a dáme péci do trouby zhruba na 15 minut. Poté posypeme parmazánem a ještě necháme dopéci pár minutek, než se sýr roztaví. Je to ideální předkrm nebo příloha k masu. Může se podávat i s opečeným toastem.

    Chřest zapečený se sýrem
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Chřest s těstovinami

    Potřebujete: svazek chřestu, těstoviny, 200 ml smetany ke šlehání, kousek másla, skleničku bílého vína, čerstvé bylinky, sůl, pepř

    Postup: Z chřestu odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte zhruba na stejné kousky jako penne. Chřest rychle spaříme (2 minuty) ve vroucí vodě a dáme stranou. Uvaříme těstoviny. Na pánvi rozehřejeme máslo a zlijeme smetanou, vaříme na mírném ohni a počkáme až omáčka zhoustne. Poté přidáme chřest a zhruba půlku nastrouhaném parmazánu a zalijeme vínem. Provaříme na mírném ohni. Na talíř naservírujeme těstoviny a zalijeme je vzniklou omáčkou. Nakonec posypeme bylinkami, rychle promícháme a zasypeme parmazánem.

    Chřest s těstovinami
    Autor: profimedia.cz

    Zdroj: ceskychrest.cz

Dnešní horoskopy