Delikátní i zdravý
Chřest má nejen delikátní chuť, ale tak pozitivní účinky na zdraví. Obsahuje totiž vitaminy (A, B, C, E, K), vápník, hořčík, hodně vlákniny, železo a selen.

Léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, při poruchách funkcí jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu, když ulevuje od bolesti zad. Bohatý na vlákniny je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu, dík snadné stravitelnost byl zařazen do šetřivých diet.
Je prokázáno, že při časté konzumaci chřest účinkuje také jako afrodisiakum.

Kde se vzal?
Pravlastí chřestu jsou stepní oblasti střední Asie a jižního Ruska, pěstovat se ovšem nejdříve v Egyptě a v Římě.

Druhy chřestu
Chřest je buď bělený (zakrývaný před světlem) nebo zelený. Chřest bělený má chuť jemnější, zelený chřest zas jemně nahořklou příchuť a barvu od na slunci vzniklého chlorofylu.

Jak poznat, že je čerstvý?
Čerstvý chřest poznáte tak, že z něj po naříznutí teče tekutina a nelze ho ohnout. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu. Pozor na tmavé skvrny.

Jak chřest upravovat?
Chřest můžeme připravit mnoha způsoby.
Zelený chřest potřebuje oloupat jen ve spodní části stonku, nejspodnější část se odlomí.

Bílý chřest je chuťově jemnější a před přípravou musíte oloupat celý jeho stonek.
Nejčastěji se chřest krátce povaří a podává s rozpuštěným máslem, s holandskou omáčkou nebo sýrovou omáčkou. Chřest se také hodí na přípravu krémových polévek, na zapékání, k těstovinám, do italského rizota, do salátů, jako příloha ke steakům nebo do slaných koláčů.

Jak chřest skladovat?
Chřest spotřebujte nejlépe ihned po koupení, skladovat ho můžete v lednici zabalený ve vlhké utěrce.