Valentýnské menu

Předkrm: salát Caprese

Potřebujete: rajčata, sýr mozarella, čerstvá bazalka, olivový olej, krém z balzamikového octa

Postup: Rajčata nakrájejte na kolečka, mozzarellu nakrájejte na plátky a vykrojte z ní srdíčka. Rajčata i sýr střídavě naklaďte na talíř, ozdobte lístky bazalky, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým krémem.

Hlavní chod: roastbeef s koňakovou omáčkou

Potřebujete: 1 kg hovězího masa (nízký roštěnec), 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu, sůl, čerstvě mletý pepř

Na omáčku: 1 lžička chí, 1 malou šalotku, 50 ml koňaku, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Nejprve si připravíme roastbeef. Začneme marinádou: Do dvou lžic oleje zamíchejte lžíci dijonské hořčice, přidejte čerstvě namletý pepř a nasekaný rozmarýn. Hovězí maso (nízký roštěnec) hojně osolte po celém povrchu, potřete ho marinádou a nechte pár hodin nebo klidně přes noc odpočívat v lednici.

Troubu předehřejte na 140 stupňů. Na pánvi zprudka a krátce opečte namarinované maso ze všech stran, aby se takzvaně zatáhlo. Maso přendejte do pekáče a znovu ho potřete po celém povrchu zbylou marinádou. Lehce ho podlijte vodou (asi 4 lžíce) a dejte ho péct zhruba na 60 minut do horkovzdušné trouby. Po hodině pečení zkontrolujte teploměrem na maso, jaké má uvnitř teplotu. Ideální teplota hotového roastbeefu je kolem 58 až 60 stupňů. Poté maso nechte dojít a vystydnout, brzkým zakrojením by z něj vytekla šťáva. Roastbeef můžete podávat teplý i studený, ale vždy nakrájený na co nejtenčí plátky.

Koňakovou omáčku připravíte jednoduše. V malém hrnci na přepuštěném másle (ghí) orestujte najemno nasekanou šalotku. Jakmile začne zlátnout, přilijte koňak a výpek z masa. Provařte asi 4 minuty a pak zjemněte smetanou, kterou nechte provařit zhruba další 3 minuty. Pak omáčku opepřete čerstvě namletým pepřem a dosolte.

Servírujte stylově s pomocí nadčasové klasiky – dřevěného prkénka.

Dezert: jahodové tiramisu

Potřebujete: 3 vejce, 500 g sýru mascarpone, 2 lžíce krupicového cukru, 1 sáček cukru s mandlovou příchutí, asi 60 ml amaretta, špetka soli, 250 g jahod, 200 g cukrářských piškotů

 Postup: Oddělte bílky od žloutků a bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. V jiné míse vyšlehejte žloutky s oběma druhy cukry do husté světlé pěny. Nyní do ní postupně jemně ruční metlou zašlehejte mascarpone. Nakonec do krému stěrkou nebo lžící vmíchejte bílkový sníh.

Na dno mísy naklaďte cukrářské piškoty, trochu je pokapejte polovinou amaretta. Na piškoty rozetřete polovinu množství krému a na něj poklaďte polovinu jahod. Na ovoce znovu rozložte piškoty, pokapejte je amarettem, znovu rozetřete krém a poklaďte zbytkem jahod, které nakrájejte na plátky a povrch dortu jimi ozdobte. Hotové tiramisu dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, aby piškoty změkly.

Všechno servírovací nádobí na fotografiích najdete na e-shopu Kulinaria.cz

Pro tu pravou zamilovanou atmosféru

Cava Extremarium Brut Rosé Reserva Organic

Cava Extremaruim Rosé Brut Nature Reserva Organic je lahodné ekologické šumivé víno z vinařské oblasti Penedés. Pyšní se světle třešňovou barvou s intenzivní vůní malin a ostružin s náznaky růže a lilie. Obsah alkoholu 12 %, odrůda: Pinot Noir.