Zúžení cév brání dostatečnému přísunu kyslíku a živin k orgánům, což vede k jejich nedostatečnému zásobení a snižování jejich funkčnosti. Tento nedostatek prokrvení může také ovlivnit erekci. Nedostatečná erekce je signálem, který by měl být vnímán jako varování. Je důležité udržovat krevní tlak pod kontrolou, což může zachránit nejen partnerský život, ale také umožnit včasné odhalení změn v kardiovaskulárním systému a prevenci rizika infarktu a dalších onemocnění.

Příčinou bývá více důvodů najednou

Podle lékařů je optimální hodnota krevního tlaku 120-130/70-85 mm Hg, nicméně jednorázové výkyvy nemají zásadní význam. Mohou být způsobeny například přechodným stresem. Často si pacienti po infarktu uvědomují, že měli předtím problémy s erekcí.

Hypertenze má genetickou predispozici u přibližně třetiny pacientů. Výskyt hypertenze je častější u mužů s cukrovkou nebo lidí s nadváhou. Nicméně hypertenze obvykle není způsobena pouze jednou příčinou, ale kombinací různých faktorů, jako je kouření, stres, vysoký příjem soli a nadměrná konzumace alkoholu.

Záznamy o infarktu myokardu ukazují, že kouření patří mezi nejrizikovější faktory. Průměrný věk mužů kuřáků s prvním infarktem je kolem šedesáti let, zatímco nekuřáci mají první infarkt v průměru o deset let později. I když hypertenze postihuje muže dříve kvůli ochraně, kterou poskytují pohlavní hormony u žen, v průměru se v průběhu menopauzy ženy dostávají na stejnou úroveň jako muži. V současné době je podle odborníků více než třetina hypertenzních pacientů dobře léčena, což je srovnatelné s evropskými zeměmi nebo dokonce lepší.

Prevence i léčba fungují

Jak můžeme předejít vysokému krevnímu tlaku? Změna stravovacích návyků a redukce hmotnosti jsou účinnými opatřeními ke snížení vysokého krevního tlaku. Tyto efekty se zvýší, pokud se k nim přidají další změny životního stylu, jako je omezení solení, přestání kouření, snížení stresu, omezení nadměrné konzumace alkoholu a pravidelná fyzická aktivita. Pokud přesto zůstává krevní tlak vysoký, je vhodné konzultovat s lékařem možnost farmakologické léčby, která je často účinná, pokud je dodržována pravidelně a pečlivě.

Domácí měření krevního tlaku se doporučuje jako preventivní opatření a jako součást standardní léčby hypertenze. Hlavní výhodou domácího měření krevního tlaku je, že si můžete pravidelně kontrolovat hodnoty za běžných každodenních podmínek. Nejste omezeni na návštěvy lékaře a jeho specializované vybavení. Tím se vyhnete takzvanému syndromu bílého pláště, který způsobuje uměle zvýšené hodnoty tlaku v důsledku nervozity v neznámém prostředí lékařské ordinace. Díky neustále zdokonalovaným přístrojům, které jsou klinicky ověřené, je možné monitorovat krevní tlak i doma.

Je důležité měřit tlak v klidu, pravidelně a správně nasadit manžetu tlakoměru, aby výsledky nebyly zkreslené. Pokud si nejste jisti, jak správně nasadit manžetu na paži, může vám pomoci tlakoměr s funkcí Intelli manžety, která odstraňuje chyby při nesprávném umístění na tepnu. Kardiologové ale připomínají, že domácí měření musí být prováděno podle jasných pravidel a správně, jinak by výsledky mohly pacienta spíše stresovat a situaci zhoršit.

Více informací o správném způsobu měření naleznete na stránce www.krevnitlak.cz.