Instituce v oblasti zdravé výživy se shodují, že naše strava by měla obsahovat více rostlinných potravin a méně masa a mléčných výrobků. Odborníci ze společnosti pro výživu doporučují preferovat rostlinné oleje a tuky  včetně těch obohacených o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Pro blaho těla i planety

Kromě potřeby zdravěji jíst roste obliba rostlinných potravin, protože mají nižší dopad na klima. U nás tato motivace stále není tak běžná jako v jiných zemích. Údaje jsou jasné: Organizace OSN pro výživu a zemědělství spočítala, že chov zvířat vytváří 14,5 procenta všech skleníkových plynů produkovaných lidskou činností. Většina z toho se připisuje chovu dobytka na maso a mléko.

I vy můžete pomoct

Rama 100% rostlinná alternativa, která neobsahuje palmový olej, je jedním z řešení, po kterých stojí za to sáhnout. Dá se říct, že přínosy pro společnost jsou již viditelné. Uvedení nového produktu na trh vyvolalo diskusi o tom, jak mohou spotřebitelé pomoci svým výběrem výživy.

Autor: Upfield ČR, spol. s r.o.

Na trhu jsou dostupné tři chuťové varianty: 250g kostka neslaná a dvě 200g vaničky, z toho jedna s olivovým olejem a jedna slaná. Rama má nejen krátké, ale i pro spotřebitele srozumitelné složení, a proto splňuje požadavky „čisté etikety“. Nenajdete v ní palmový olej. Chemické konzervanty by byly také zbytečné, protože rostlinný tuk chrání výrobek před rychlým kažením. Rama je 100% rostlinná a proto vzbudila velký zájem lidí, kteří se vyhýbají živočišné potravě a jsou proti průmyslovému zemědělství zaměřenému na maximalizaci efektivity.

Čím se Rama 100% rostlinná alternativa odlišuje?

- krátké složení

- bez palmového oleje

- bez konzervantů

- žádné hydrogenované tuky

- 100% složení z přírodních zdrojů

- 100% rostlinná

- žádné mléko, žádné mléčné složky, žádná laktóza

- o 82 % nižší dopad na klima* (nižší uhlíková stopa, méně využívané zemědělské půdy)

Rostlinné alternativy pro všechny

100% rostlinná Rama ale není jen pro vegany a vegetariány, pro které je při výběru stravy rozhodující blaho zvířat. Je to produkt pro každého. Pokud jste se doposud mléčným výrobkům vyhýbali z důvodů intolerance na laktózu nebo alergie na mléko, můžete po této Ramě v klidu sáhnout. Spokojeni budou ti, kteří hledají změnu v jednotvárném jídelníčku a rádi by něco změnili alespoň částečně. Ty, kterým jde o vliv výběru stravy na naši planetu, bude nepochybně zajímat, že Rama 100% rostlinná má mnohem menší dopad na klima než máslo z kravského mléka.

Tento závěr vyplývá z důkladného srovnání životního cyklu, tedy všech procesů od pěstování obilí až po dopravu do obchodů. Výrobce uvádí ještě podrobnější informace: nahrazením jednoho kilogramu másla z kravského mléka jedním kilogramem Ramy 100% rostlinné alternativy můžete planetě ušetřit tolik skleníkových plynů, jako byste urazili 1 135 kilometrů autem, tedy trasu z Prahy do Paříže nebo kdybyste nechali svítit LED světlo 161 dní.*

Rostlinná revoluce

Výrobce značky Rama, společnost Upfield, již léta reaguje na měnící se potřeby spotřebitelů. Nyní dělá další krok na cestě k rostlinné budoucnosti a to se zmíněnou Ramou, která se v kuchyni hodí nejen k namazání chleba, na smažení míchaných vajec, vaření různých pokrmů a dokonce i na pečení. Rama 100% rostlinná alternativa je čistě rostlinný produkt a můžete ji používat jako tradiční máslo. Má 100% složení z přírodních zdrojů, je bez mléčných složek, konzervantů a palmového oleje. Stejně jako všechny ostatní produkty společnosti Upfield, Rama neobsahuje žádné hydrogenované tuky.

Autor: Upfield ČR, spol. s r.o.

*Nástroj pro hodnocení životního cyklu vyvinutý společností Quantis, který porovnává značku Rama a mléčné máslo v České republice (2022). Více na www.rama.com/cs-cz/cz/udrzitelnost