Dříve bylo běžné péct chléb doma, což zároveň zaručovalo jeho kvalitu a čerstvost. V dnešní uspěchané době již většina lidí raději zaběhne do obchodu či pekárny. I když existují domácnosti, v nichž se k pečení chleba vracejí, masová produkce asi jen tak nevymizí. Ačkoliv každý klade na chléb jiné nároky a má své priority, základním kritériem výběru bývá kvalita upečení. Sledujeme tedy tvar, kůrku a barvu. Výsledný produkt by měl být pravidelný, dobře klenutý, zlatohnědého až kaštanově hnědého zbarvení s tak akorát silnou a pružnou kůrkou. V momentě, kdy tradiční chléb rozkrojíte, střídka by se neměla mazat, naopak ta správná je pružná, vláčná a dobře propečená. „Mnoho zákazníků začíná sledovat také složení a nutriční hodnoty, podle kterých se dále rozhodují. Někteří se zajímají i o technologii výroby, především o kvasy a výrobu fermentace,“ prozrazuje Pavel Mikula, pekař rodinné pekárny Náš Chléb.

Užitečné patero pro výběr správného chleba

1.     Tvar – pravidelný, dobře klenutý a neporušený, bez ostrých hran

2.     Barva – zlatohnědá až kaštanová

3.     Kůrka – pružná, silná tak akorát

4.     Střídka – pružná, vláčná, dobře propečená, nemaže se

5.     Složení – žádná zbytečná „éčka“

Ruční práci se nic nevyrovná

Asi nejpodstatnější rozdíl mezi chlebem ze supermarketu a z pekárny spočívá v technologii výroby. V obchodech často naleznete pečivo z polotovarů, u nichž se při výrobě používají speciální přípravky zajišťující stálý standard při pečení, tzv. éčka. U čerstvého pečiva jich není tolik zapotřebí.

Chléb mám, ale co teď s ním?

V momentě, kdy si přinesete chléb domů, máte dvě možnosti. Hned jej zkonzumovat, což se ve většině případů asi nepodaří, nebo ho uložit tak, aby vydržel. Pro uchování pečiva jsou nejvhodnější plátěné utěrky či voskované sáčky, těm igelitovým je lepší se vyhnout. Rozhodně není dobré dávat chléb a pečivo do lednice, tam se jen urychlí proces stárnutí. Chcete-li si takový chléb uchovat déle, lze ho dát do mrazáku. Jen v tomto případě pozor na chléb obsahující velké množství vody, ten ke zmrazení rozhodně vhodný není.

Zdroj: www.vasepekarna.cz