Patříte k turistům, kteří s sebou vždy a všude vláčejí obří kufry, na kterých musí chvíli sedět, aby je vůbec zavřeli? I vy můžete začít cestovat nalehko, a dokonce aniž byste se u toho začali omezovat. Stačí nad balením jen trochu více přemýšlet.

„Ideální je si v hlavě promítnout celou svoji dovolenou den po dni, nebo událost po události, zkrátka podle všeho, o čem víte, že vás čeká. Klidně si dopředu určete, který outfit si vezmete který den a který večer. Důkladně také prostudujte počasí v destinaci, ať nemusíte brát v potaz variantu: Co když začnou záplavy, nebo se teploty přiblíží k rekordnímu minimu,“ doporučuje mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Co se týče oblečení, vyplatí se vzít si takové kousky, které se dají vzájemně kombinovat, a tak nebudete potřebovat na každou příležitost nějaký další kus oblečení. Neberte si od každého typu oděvu tři varianty. Plavky určitě nepotřebujete na každý den jiné, gumové žabky stoprocentně stačí jedny - s nimi stejně ještě nikdy nikdo mnoho parády nenadělal. Plážovou tašku volte takovou, která se dá do kufru snadno složit. Pokud na sobě nemá nápis „beach“ nebo květinový vzor, klidně ji můžete využít i jako příruční zavazadlo do letadla.

„Pokud plánujete nákupy, počítejte s nimi dopředu, nechte si v kufru volné místo a na místě pak noste to, co jste si pořídili. Ženy pak mají výhodu i v tom, že mohou kdykoli sáhnout do partnerovy skříně - pánský styl je stále trendem, a tak se nad tím nikdo nepozastaví,“ dodává Řezníčková.

Jak oblečení do kufru poskládat

Vezete dlouhou sukni, šaty, nebo kalhoty, které by se neměly zmačkat? Dejte je do kufru jako první, ale ne složené - udělejte z nich dlouhý pruh, kterým kufr vystelete. Přečnívající část nechte volně vedle kufru. Jakmile do něj naskládáte zbytek věcí, volnou částí kalhot vše přikryjete a kufr zapnete.

Klasicky složená trička převážejte tak, že položíte třeba tři na sebe a teprve potom je přehnete ještě napůl - to nejvíce mačkavé by mělo být vespodu a zbývající dvě jakoby objímat. Naopak věcmi, které se klidně zmačkat mohou, jako jsou plavky nebo spodní prádlo, se snažte v kufru vyplnit mezery. Některé věci jsou skladnější, když je sbalíte do ruličky.

Váháte? Pak to nechte doma

S rozvahou postupujte i u balení ostatních věcí, jako je kosmetika a další záležitosti, o kterých si myslíte, že by se možná mohly hodit. „Z kosmetiky berte vše v miniaturních baleních a neberte nic, co nepoužíváte doma. Na dovolené pravděpodobně nezačnete. Pokud jedete do hotelu, nezaplňujte místo v kufru mýdlem nebo sprchovým gelem, zpravidla nebudete potřebovat ani šampon,“ doporučuje Řezníčková.

Ručníky klidně nechte doma, protože i ty vám v hotelu ochotně půjčí - včetně těch na pláž. Rozlišujte, kam jedete - pokud vyrážíte pod stan s krosnou, vezměte si funkční ručník, který se dá složit klidně do kapsy u kalhot. V pětihvězdičkovém hotelu naopak určitě nebudete potřebovat například svítilnu, vlastní jídlo, a podobně. Dokonce i lékárničku vám v hotelu určitě poskytnou, a tak si vezměte jen léky, o nichž víte, že je užíváte pravidelně. Vše, o čem přemýšlíte, zda to náhodou nepřibalit, protože co kdyby, nechte doma. Pokud vaše rodina nikdy nehraje společenské hry, jaká je pravděpodobnost, že zrovna letos v Egyptě začnete hrát žolíky?

Co odbavit a co s sebou na palubu

Pokud si necháváte odbavit zavazadlo, nemusíte řešit žádná pravidla, kolik kosmetiky lze převážet. V kabinovém zavazadle naopak musíte mít maximálně 1 litr v lahvičkách o maximálním objemu 100 mililitrů, a to vše v průhledném uzavřeném sáčku. Ten si sice můžete vzít i na letišti, ale snažte se šetřit planetu od dalších zbytečných plastů a pořiďte si průhlednou kosmetickou taštičku, kterou můžete využívat opakovaně.

Totéž se vztahuje i na nápoje, přičemž výjimku mají léky nezbytné na dobu trvání cesty, oční kapky, jídlo a pití pro batolata. Samozřejmě s sebou na palubu nesmíte vzít nůž, nůžky nebo zbraně, naopak nůžtičky na nehty nebo běžný zapalovač jsou povoleny. Naopak v odbaveném zavazadle byste neměli nechávat žádnou elektroniku.