Název Škaredá středa nevznikl jen tak, měl připomínat Jidášovu zradu, a tedy škaredý skutek. Druhý název Sazometná se používá dle tradice z důvodu, že se v ten den vymetaly saze z komína a probíhal velký úklid. Navíc se říká, že kdo se bude škaredit (mračit) o této středě, ten se bude mračit každou středu v roce. A tak se usmívejte a vyzkoušejte naše chutné trhance s moravskými nebo českými víny.

Trhanec nasladko s jablíčky

Co budeme potřebovat:

•        2 jablka

•        50 g rozinek

•        240 g hladké mouky

•        2 lžíce krupicového cukru

•        špetka soli

•        lžička skořice

•        1 vanilkový cukr

•        400 ml plnotučného mléka

•        4 vejce

•        máslo na pečení

•        moučkový cukr na posypání

Smíchejte mouku, sůl, vanilkový, krupicový cukr a skořici. Přidejte žloutky, mléko a propracujte dohladka. Z bílků vyšlehejte sníh a postupně vmíchejte do těsta. Nechte odležet a mezitím nakrájejte jablka na tenčí plátky.

Na pánvičce nechte rozpustit máslo, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka. Potom vlijte polovinu těsta, zasypte je rozinkami a nechte zespodu zezlátnout. Obraťte a opečte i spodní část. Trhanec natrhejte hranou obracečky a servírujte.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze

K velikonočnímu trhanci bych doporučil sladší bílé víno se zbytkovým cukrem polosladké, popřípadě sladké. Z ročníků můžete volit 2017, 2016 nebo 2015, z odrůd doporučuji Pálavu, Tramín červený nebo Ryzlink vlašský, vše z mikulovské nebo znojemské podoblasti v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové či slámové víno.