Velikonoční beránci svou krásou okouzlí návštěvu i děti: Tři úžasné recepty
-
Je tradičním symbolem jarních svátků a na stolech většiny českých domácností nechybí. Možností, jakým způsobem ho připravit, je spousta. A protože do Velikonoc zbývá jen týden, je čas nějakého toho beránka upéct. Zkuste naše tři netradiční verze.
- 1.
Beránek jako cupcake
Suroviny: Na těsto: • 160 g hladké mouky • 20 g kakaa holandského typu • 150 ml mléka • 6 g kypřicího prášku • 80 g krupicového cukru • 2 vejce • 80 g másla
Na krém: • 500 ml smetany 38 %, nebo smíchat jednu 31% a jednu 40%• 250 g mascarpone • krupicový cukr dle chuti • strouhaný kokos
Na marcipán: • 50 g mandlové mouky • 50 g moučkového cukru • 15 g bílku • 1 lžička kakaa
Postup • Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny na těsto odvážíme a necháme je na lince. Formu na muffiny vyložíme nízkými muffinovými košíčky. • Vejce s cukrem vyšleháme (aspoň 8 minut) do husté bílé pěny. Následně k nim po malých dávkách začneme zašlehávat máslo. • Mouku smícháme s kypřícím práškem. Nyní do máslové směsi začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Vždy část mouky, poté část mléka. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci nadýchaného krému. • Troubu předehřejeme na 100 °C. Těstem naplníme košíčky – cca do dvou třetin a dáme péct na 10 minut, poté teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 25 minut.
Poté necháme zcela vychladnout. • Mezitím si připravíme marcipánové hlavičky. Do středně velké misky nasypeme mandlovou mouku, kakao a moučkový cukr. Vše promícháme a poté přidáme i bílek. Nyní směs rukou propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme kompaktní hmotu. Z marcipánového těsta po kouscích odebíráme a tvoříme z něj hlavičky beránků. Oči můžeme připravit z cukrové polevy na perníčky, nebo později ze zbylého krému. Hotové hlavičky vyskládáme na rovnou podložku a necháme v ledničce odpočinout.
• Nyní si připravíme krém. Smetanu nalijeme do vyšší nádoby a vyšleháme ji téměř dotuha. V misce lehce vyšleháme mascarpone s cukrem a poté k němu přidáme vyšlehanou smetanu. Nyní obě složky opatrně promícháme vařečkou nebo stěrkou a spojíme je. • Připravíme si dva zdobicí sáčky, jeden s indiánovou špičkou a druhý s hvězdicovou hubičkou.
Oba sáčky naplníme krémem. S pomocí indiánské špičky uděláme na těsto krémový kopeček, který uhladíme nožem. Poté na něj hvězdicovou hubičkou uděláme vrtulky, jako bychom ovečkám tvořili kudrlinky. Celé je posypeme strouhaným kokosem a na závěr jim do vlny vložíme hlavičky.
- 2.
Banánový
Suroviny • 250 g polohrubé mouky • 100 g mletých mandlí • 1 prášek do pečiva • 150 g třtinového cukru • 100 ml slunečnicového oleje • 4 vejce • 3 malé banány • špetka soli
• Troubu rozehřejeme na 160 °C. Formu na beránka důkladně vymažeme olejem nebo ideálně vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme hrubou moukou. Při vymazávání formy věnujeme velkou pozornost záhybům v hlavě beránka. • V míse smícháme mouky, mleté mandle a kypřící prášek. • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a zašleháme olej. Banány oloupeme, pomocí vidličky rozmačkáme a vmícháme ke žloutkové pěně.
• Z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh. Suchou směs smícháme se žloutkovou směsí, pak opatrně přidáme i bílky. • Těsto vlijeme do připravené formy, mělo by sahat asi 1 cm pod okraj, protože pečením nabude. Vložíme do trouby a pečeme 60 minut.
• Formu po vyjmutí z trouby zabalíme do mokré utěrky a necháme vychladnout. Pokud bychom chtěli beránka vyklopit ještě teplého, mohl by se potrhat. Následně dáme na tácek a pocukrujeme.
- 3.
Kynutý na plech
Suroviny na 2 beránky • 500 g hladké mouky • 1 balíček sušeného droždí, nebo 30 g kvasnic • 90 g krupicového cukru • balíček vanilkového cukru • špetka soli • ½ lžičky mleté kurkumy • 2 lžičky mleté pomerančové kůry • 300 ml vlažné smetany • 90 g změklého másla • 1 vejce + 2 žloutky
Na potření: • 1 žloutek, 5 kapek citronové šťávy
Na dokončení: • kousek másla • 2 hrozinky • moučkový cukr
Postup • Mouku nasypeme do zadělávací mísy, přidáme droždí, oba cukry a další sypké ingredience. Vše dobře promícháme. • Do důlku přilijeme vlahou smetanu, přidáme změklé máslo, vejce, žloutky a vypracujeme vláčné těsto. • Misku vymažeme máslem, vytvoříme bochánek, zaprášíme ho moukou a pod utěrkou nebo pod víkem necháme kynout na teplém místě 45 minut. Za tu dobu by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. • Plech opatříme pečicím papírem, střed vymastíme máslem.
Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vymodelujeme beránka. Začneme uprostřed plechu a vytvoříme malé kulaté buchtičky, které ukládáme s malými odstupy vedle sebe. Až vytvoříme tělo, přidáme větší bochánek jako hlavu, z malých kousků vytvoříme ouška a z malých válečků ještě můžeme zatočit rohy. Dva bochánky budou tvořit kopýtka, která nařízneme nožem. Nakonec dáme hrozinku jako oko. Beránka přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na plechu. Troubu vyhřejeme na 200 °C. • Po nakynutí těsta prošleháme žloutek s 5 kapkami citronové šťávy a celý povrch beránka potřeme.
Snažíme se dostat mezi jednotlivé bochánky, aby se později lépe oddělovaly od sebe. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 15 – 20 minut, až zezlátne. Pokud by se nám zdálo, že trouba peče příliš, zakryjeme beránka pečicím papírem. • Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
VideoVideo se připravuje ...Recept: Velikonoční věnec Videoredakce ženských titulů