Časný kozák vystavil na odiv klobouček na Táborsku, v trávě ho našla Jindra Martinková. „Chodíme ho pozorovat, jak roste, a manžel krasavce zalévá a u toho zůstane, nasušené a naložené do octa máme od loňska,“ popisuje houbařka. Takovou raritu by prý byla škoda utrhnout.

Na Hradecku zase vyrostly hřiby kováře. Objevili je tam Jana Výborná i Ondřej Musil. Dál navíc rostou i typické jarní druhy hub jako májovky či smrže.

Nasněží?

 Na začátku pracovního týdne se prudce ochladí. Za studenou frontou k nám pronikne ledový a vlhký vzduch od severozápadu. A bude to pořádný šok. Přes den naměříme pouhých deset stupňů, v noci jen dva. Počítat musíme i s přízemními mrazíky. Na horách může sněžit a není vyloučeno, že se vločky objeví i v nižších polohách.

Bude chybět voda?

V krajině na jihu Čech je nyní méně vody, než bývá zvykem ve stejném období. Platí to pro řeky i půdu. Březen byl totiž srážkově podnormální, když napršelo 26 mm vody na m2. Pokud nepřijde hodně deštivý květen a červen, čeká nás v létě sucho, nedostatek vody ve studních a také houbařský zmar.

 

Video
Video se připravuje ...

Houby, které vypadají jako z jiného světa 

Fotogalerie
10 fotografií