„Než si koupíte bloky hlívy ústřičné, abyste ji pěstovali doma, měli byste si to dobře rozmyslet,“ upozorňuje Kimberly na svých facebookových stránkách a varuje před napadením dřeva houbovým podhoubím. „Jsou to velmi agresivní houby a vůbec si nevybírají, jaké dřevo budou konzumovat. Pokud máte problémy s vlhkostí, začnou vám dům požírat. Tyto příspěvky vídám neustále ve svých skupinách pro identifikaci hub,“ píše Kimberly k ukázce neobvyklých houbových fotek.

Podle svých slov začala takové obrázky sbírat, aby lidé viděli, co jim při domácím pěstování hlívy hrozí. „Na obalech jsem si nevšimla žádných varovných štítků, takže pozor. Pokud přesto chcete pěstovat houby v kuchyni, doporučuji vybírat jakýkoli jiné druhy kromě hlívy ústřičné,“ radí žena, která v Americe vede houbařské procházky.

Krovy vám nerozežere...

Mají se teď čeští kutilové obávat, že jim lahodná houba rozežere dům? Podle mykologa Michala Mikšíka na kuriózní výskyt hlívy skutečně občas můžeme narazit. A to dokonce i ve vlaku či autobusu, kam se zatoulaly houbové výtrusy. „Stačí prasklinka ve dřevě. Výtrusy dobře infikují starší neošetřené dřevo, které je narušené. Může se tak stát, že se vytvoří podhoubí a houba vyroste. Potřebuje však vhodné podmínky. Ale je to spíše zajímavost,“ uklidňuje Michal Mikšík.

I podle mykologa Jaroslava Malého hlíva sice může vyrůst na velice zajímavých místech, ale rozhodně vaši domácnost nebude požírat. „Velice vzácně takto roste, ale pokud ji člověk doma pěstuje, své obydlí neohrozí. Neničí krovy, není to žádná dřevomorka,“ okomentoval fotky Jaroslav Malý. Pokud si hlívu doma pěstujeme, obvykle vyrůstá ze substrátu, jako je pšeničná sláma. „Když spotřebuje výživné látky, které tam jsou, přestane růst. To stejné se děje, když vyčerpá látky třeba v tom zmíněném dřevě,“ uzavírá Jaroslav Malý.

 

Fotogalerie
19 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Největší nesmysly a mýty o sbírání hub Videohub