Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oblíbená delikatesa poslala desítky lidí do nemocnice, dva zemřeli: Houbu zabijáka sbírají i Češi!

Autor: pma - 
24. března 2024
09:56

V okolí americké Montany se během uplynulých měsíců desítky lidí nakazily záhadnou nemocí. Vyšetřovatelé později přišli na to, že se všichni lidé stravovali v jedné ze sushi restaurací a objednali si stejné jídlo. Dva lidé po požití chodu dokonce zemřeli. Jak vyšlo záhy najevo, jídlo obsahovalo houbu s názvem smrž obecný. Ten roste dokonce i v Česku a je vyhledávanou delikatesou!

Její chuť je lehce oříšková, některým připomíná nádech jablek. Zajímavý žebernatý klobouk, který připomíná po nakrojení včelí plástev, se hodí jak do masitých pokrmů, tak i do omáček. Řeč je o smrži obecném, oblíbené a drahé houbě, která roste i v Česku a objevuje se po zimě jako jedna z prvních.

Obliba smrže je ale celosvětová. Konzumace této houby ovšem může mít i vážné zdravotní následky. Takové případy před časem zaměstnaly i odborníky z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. 

V průběhu loňského jara se v oblasti americké Montany nakazily desítky lidí záhadnou nemocí. Ta se projevovala zvracením, průjmem a křečemi v oblasti břicha. Někteří lidé museli být hospitalizováni v nemocnici a dva lidé dokonce zemřeli. Jak upozornila americká CNN, po téměř roce se odborníkům podařilo rozluštit záhadu nemocných lidí z oblasti Montany. 

Vyšlo najevo, že všichni nemocní navštívili stejnou restauraci Dave's Sushi ve městě Bozeman a objednali si totožné jídlo. Asijské sushi rolky ale kromě lososa obsahovaly i smrže obecného. Ten byl vypěstován v Číně a exportován do USA. Kuchaři ale houbu podávali jen lehce povařenou či částečně syrovou, namísto aby ji více tepelně zpracovali. 

„Doporučuji vařit všechny houby, včetně smržů. Mnoho hub má v sobě různé toxiny, které se při vaření rozkládají a díky tomu jsou bezpečnější. Osobně si myslím, že díky vaření také mnohem lépe chutnají, protože syrové houby nemají tolik chuti,“ uvedl americký vědec Greg Mueller.

Video  Blesk Podcast: Jak se hledají houby za tisíce?  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání