Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Herečka Markéta Plánková (45) u plotny: Co ráda vaří na chalupě?

/
  • Markéta Plánková je spoluautorkou kuchařky Mámy u plotny.
    25. ledna 2024 ● 12:55

    Markéta Plánková (45) a Petra Špindlerová (51), jak je neznáte! Maminky na plný úvazek řeší každodenní otázku – co bude dnes k večeři? Inspirujte se jejich kuchařkou Mámy u plotny.

  • 1.

    Bramborová bábovka

    Potřebujete: 25 dkg brambor vařených ve slupce, 25 dkg polohrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 60 dkg Hery, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru dle chuti.

     

    Postup: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, poté pomalu přidáváme studené na jemno nastrouhané brambory, nakrájenou Heru, citronovou kuru a vanilkový cukr. Z bílků ušleháme sníh, přidáme do něj mouku s práškem do pečiva. Potom tuto směs zlehka promícháme se vším ostatním. Těsto je hodně tuhé. Dáme do vymazané a vysypané formy.  Pečeme na 180 °C cca 45 minut. Někdy bábovka nejde vyklopit. Stačí pak zabalit formu do mokré utěrky.

     

    Tip: Děti ji mají moc rády a krásně se spotřebují i vařené brambory staršího data. Vždy, když mi zbudou, hodím je do ledničky a za dva tři dny je bábovka.

  • 2.

    Svratecký guláš

    Potřebujete: 500 g hovězí roštěné, 500 g cibule, 100 g slaniny, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, mletou papriku, kmín, majoránku, lžíci protlaku.

     

    Postup:  Na sádle nebo oleji rozpustíme slaninu, přidáme na kousky nakrájenou roštěnou a osmahneme. Přidáme cibuli a ještě chvíli restujeme. Přidáme koření, prolisovaný česnek, protlak a opět chvilku restujeme. Podlijeme vodou a dusíme při mírné teplotě do měkka. Dle potřeby dosolíme a podáváme s bramboráčky.

  • 3.

    Škvarková pomazánka

    Potřebujete podle množství počtu strávníků a chuti: škvarky, sádlo, hořčici, jarní cibulku, sůl, pepř. Můžeme přidat kyselou okurku na kostičky, nakládané feferonky, čubricu.

     

    Postup: V misce rozmačkáme škvarky vidličkou, přidáme sádlo, hořčici, na drobno nakrájenou čerstvou jarní cibulku, osolíme a opepříme dle chuti. Pomazánku roztíráme na plátky čerstvého chleba a dozdobíme cibulkou.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Lucie Petřek Michalcová: Jak zjistit, kolik mám vážit? Videoredakce ženských titulů

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy