Leden

Hned zkraje ledna můžeme pozorovat jeden z nejbohatších meteorických rojů – Kvadrantidy. Nejvíce budou vidět v noci ze středy na čtvrtek (ze 3. na 4. ledna).

Březen/duben

Na přelomu března a dubna vyhlížejte světlo zvířetníku. Jde o prach v okolí Slunce soustředěný do rozsáhlého disku, na který se ze Země díváme z boku a který rozptyluje sluneční záření. Po západu Slunce, když skončí soumrak a obloha ztmavne, objeví se nad západním obzorem mlhavý kužel neostré záře – zvířetníkové světlo. Nejlepší období pro jeho vyhlížení je mezi 27. březnem a 10. dubnem.

Květen

Dvakrát do roka prochází Země proudem ledo-prachových částic, které za sebou zanechává při svém průletu kolem Slunce ta nejslavnější kometa ze všech – Halleyova. A v noci z 5. na 6. května budeme moct vidět její prach. Nejlepší podmínky pro sledování tří hodin ráno rozbřesku.

Červenec

V časných ranních hodinách před rozbřeskem (tedy před 4. hodinou ranní) 30. a 31. července uvidíme pěkné fotogenické setkání Měsíce, tří planet Sluneční soustavy (Mars, Jupiter a Uran) a hvězdokup v souhvězdí býka (Plejády a Hyády).

Srpen

Od 5. srpna od půlnoci do páté hodiny ranní bude na obloze k vidění nejoblíbenější »kosmický ohňostroj« roku – meteorický roj Perseidy. Svého maxima budou dosahovat zejména v noci z 12. na 13. srpna, ale vyplatí se pozorovat je už týden před tím.

Září

Ve středu 18. září ve 4 hodiny 44 minut ráno se Měsíc ponoří částečně do stínu Země. Částečné zatmění bude vidět v celém průběhu v západní polovině Česka a potrvá 1 hodinu a 3 minuty.

Říjen

Už od konce září, a zejména v říjnu můžeme pozorovat kometu s nevábným označením C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. K Zemi se kometa nejvíce přiblíží 12. října odpoledne. Vyhlížet ji můžeme velmi nízko nad obzorem za soumraku, ideálně z místa s dokonale odkrytým západním obzorem.

Listopad

Další meteorický roj, tentokrát Taurid, uvidíme už od konce října a pak zejména na začátku listopadu. „Je obvyklé, že proudy Taurid produkují opravdu jasné bolidy a díky jejich maximu na přelomu října a listopadu se v zámoří také občas přezdívají »halloweenské ohnivé koule«,“ vysvětluje astronom a fotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu AV ČR v Opavě.

Prosinec

Sedmý prosincový den ovládne noční nebe planeta Jupiter. Ocitne se na opačné straně oblohy než Slunce a bude vycházet za soumraku a zapadat za rozbřesku. Nejvýše nad obzorem a také nejjasnější bude o půlnoci, a to i v přesvětlených městech.

 

Video
Video se připravuje ...

Tycho Brahe – náhlé a nevysvětlitelné úmrtí nejlepšího a nejpřesnějšího pozorovatele hvězdné oblohy Videohub

Fotogalerie
16 fotografií