Ačkoliv do červena až ruda zbarvené nebe v nás evokuje pocit tepla, pravda nemůže být dál. „Výskyt ranních červánků z důvodu velkého množství vodní páry v atmosféře je většinou předzvěstí zhoršení počasí a to nejčastěji v podobě přechodu frontálního systému,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová. Ať tak či tak, lidé si nenechali kouzelnou ujít a celý internet zaplavily fotografie oblohy vyvedené v nejrůznějších barvách.

Lom světla

Červánky vznikají lomem slunečních paprsků v atmosféře. Paprsky se pak rozptýlí na molekulách vzduchu nebo částicích prachu. „Při východu a západu Slunce prochází sluneční záření v atmosféře delší trasu, než v poledních hodinách, a proto se rozptýlené záření jeví jinak. Velikost rozptylu se zmenšuje s rostoucí vlnovou délkou procházejícího záření,“ dodala Honsová.

„Červená část slunečního spektra se rozptyluje méně než například modrá či fialová, proto ve slunečním záření převažuje. Oblaky, které jsou tímto světlem nasvícené, se pak zbarvují do ruda.,“ doplnila Dagmar Honsová.

Lhotka  

Nejen obyvatelům pražského sídliště Lhotka se naskytl pohled na dokonale zbarvené červánky.

Fotogalerie
16 fotografií