„Spolupráce s rumunskými kolegy se opět velmi osvědčila a to nejen díky velkému počtu zadržených kapsářů, ale také zejména kvůli prolomení jazykové bariéry, která celý proces velmi urychluje,“ uvedl mluvčí.

Některé kapsáře kriminalisté zadrželi ihned po spáchání krádeže, jiné vypátrali během několika hodin za pomoci kamerových systémů. V převážné většině to jsou podle policie zkušení kriminálníci, kteří mají v minulosti s „pražskou kriminálkou bohaté zkušenosti“.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté ve spolupráci s rumunskými kolegy zadrželi během několika dní hned několik kapsářů v centru Prahy.  Policie České republiky

Jednomu ze zadržených zlodějských párů skončilo správní vyhoštění před dvěma měsíci, což podle mluvčího potvrdilo již dřívější zjištění, že se jedná o jakýsi koloběh. „Za tuto trestnou činnost byl totiž zadržený muž z naší země, po odsouzení, před třemi lety vyhoštěn. Ihned po skončení trestu se tedy vrátil a tentokrát byl dopaden chvíli poté, co se svoji spolupachatelkou odcizili z batohu, který mladá žena nesla na zádech, peněženku se všemi doklady, platebními kartami a hotovostí,“ sdělil Hrdina.

V dalším případě opět dva cizinci, muž a žena, před zraky policistů prohledávali batoh sedmapadesátileté ženě, která se procházela po Jindřišské ulici v Praze 1. Poškozená si toho všimla a přetočila si batoh na hruď. Kapsáři se snažili z místa okamžitě zmizet, kriminalisté je ale zadrželi. „Kdyby se jim tento čin povedlo dokončit, poškozená by tak přišla o více než 90 000 korun, které měla na vánoční dárky v peněžence,“ podotkl mluvčí. Dodal, že při domovní prohlídce u zadržených nalezli bezmála 80 000 korun, které pocházejí velmi pravděpodobně z jejich trestné činnosti.

Policii neunikli ani dva muži, kteří se při nastupování do tramvaje natlačili na poškozenou a prohledávali jí batoh na zádech. „Ke krádeži naštěstí nedošlo, jelikož pohotová kriminalistka ihned zasáhla a oba muže zadržela,“ popsal mluvčí.

Policisté v období adventu posilují hlídky na všech nejvíce rizikových místech. Policisté z Rumunska podle mluvčího sekundují kriminalistům ze sedmého oddělení Prahy I, ve společných hlídkách operují v centru města.

Fotogalerie
4 fotografie