U koláčů se vždy jednalo o slavnostní jídlo a mít je na stole byl pro většinu Chodů luxus. Jsou výjimečné tím, že u nich v první řadě nejde o chuť. „Důležitější je, jak vypadají," vysvětluje muzejník.
Merhujte!
Koláče jsou bohatě zdobené, v chodském nářečí jde o tzv. merhování. Ornamenty se do rozetřeného tvarohu dělají povidly a mákem. Pekařky se předvádějí v kreativitě, každá má svůj styl. „Když vidím koláč, přesně vím, která z nás ho zdobila,“ řekla Petra Vondrovicová (19). Parádit koláče ji v sedmi letech naučila babička Marie (71), teď je nejmladší merhovačkou v Bořicích.
Recept na pochoutku (5 kusů)
POTŘEBUJETE: 1kg polohrubé mouky, 250 g másla, 10 g soli, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, jeden vanilkový cukr, žíci rumu, 6 žloutků, 0,4 l vlažného mléka.
PŘÍPRAVA: Droždí necháme vzejít v trošce vlažného mléka, mouky a cukru. Do mísy dáme prosátou mouku a přidáme žloutky. Tuk rozpustíme, smícháme s mlékem a spolu s kváskem vlijeme do mísy. Zaděláme nepříliš tuhé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Při kynutí přichystáme...
Tvaroh: 1,5 kg měkkého tvarohu smícháme se 4 žloutky a sněhem ze 4 bílků. Přidáme 200 g moučkového cukru, několik lžic rumu a 0,4 l smetany. Můžeme přimíchat i 50 g másla.
Mák: 500 g umletého máku s dvěma lžícemi cukru spaříme vroucí vodou a necháme vychladnout. Přidáme 1 vejce, 50 g másla a promícháme.
Povidla: Některé hospodyňky je okoření špetkou skořice nebo hřebíčku a přidá se trocha rumu.
+ Nakonec smetana
Z vykynutého těsta vytvarujeme malé bochánky a vyválíme koláče až po tukem namazanou část. Okraje potřeme žloutkem, na prostředek namažeme tvarohovou směs a uhladíme. Povidly a mákem kreslíme ornamenty, posypeme krájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu a pečeme ve vyhřáté troubě. Nakonec je polijeme hustou smetanou.
Rychlý švestkový koláč s mákem Videohub/recepty