Videa z vystoupení burlesky s uměleckým jménem Elektra Show na sociální síti vzbudila obrovský rozruch a pobouření. V odpoledních hodinách totiž kolem posedávaly a pobíhaly děti. Pořadatel se brání, že akce s alkoholem není vhodná pro děti, nicméně na oficiálních stránkách uvádí, že festival si užijí i děti a na mnoha fotografiích na webu události jsou děti také.

Za hranicí vkusu, ale...

Blesk oslovil adiktoložku Marii Funke z kliniky Adicare a také dětského psychologa Miloslava Čedíka. Jak se na poprask kolem erotického vystoupení dívají?

„Vystoupení burlesky v denních hodinách na veřejně přístupné akci bylo jistě za hranicí vkusu. Nicméně se domnívám, že pohled na nahé tělo mravní výchovu dětí a mládeže nepoškodí. V této souvislosti mě udivuje, s jakou samozřejmostí a klidem všichni přecházejí fakt, že se na takových akcích před dětmi pravidelně konzumuje alkohol,“ zamýšlí se známá adiktoložka.

Mnohé děti jsou tak podle ní svědky i mírné či větší přiopilosti rodičů. V dětském věku si však vytváříme určité vzorce a nové poznatky si vštěpujeme především formou sociálního učení, tedy učením formou nápodoby.

„Netvrdím, že děti, které jsou svědky společenské únavy rodičů, jsou předurčeny k závislosti. Nicméně jistě berou konzumaci alkoholu a případnou intoxikaci jako normu. Stejným úhlem pohledu se k tomu bude většina z nich stavět v dospělosti a určitě je to vůči rozvoji alkoholismu bude činit zranitelnější,“ soudí Marie Funke.

Záleží na přístupu rodiny

Bohužel v Česku podle adiktoložky stále přetrvává názor, že pití alkoholu je normální a abstinence nenormální. „To je škoda. Je to asi také jeden z důvodů, proč zaujímáme v spotřebě alkoholu i počtu rizikových konzumentů při celosvětovém srovnání opakovaně první příčky,“ dodává Funke.

Poprask nad nahotou na pódiu v obležení malých dětí na akci zaměřené na propagaci vína zaujal i dětského psychologa Miloslava Čedíka. Podle odborníka při vnímání nahoty a sexuality záleží na přístupu konkrétní rodiny.

„Na lidské nahotě není nic pobuřujícího, ale záleží vždy na výchově a otevřenosti dané rodiny. Máme rodiny, kde není nezpůsobné se doma nahatý mihnout, když se jdu koupat, v jiné rodině by to bylo totálně zapovězeno,“ přemýšlí Čedík.

Obecně bychom podle odborníka jako rodiče měli s dětmi o sexualitě komunikovat přiměřeně jejich věku. To se v některých rodinách děje, v jiných vůbec. „Podle toho je pak někdo takovým vystoupením pohoršen, jiný naopak pobaven,“ připomíná Čedík a dodává:

„Cílem by měla být ochrana dětí před konzumací něčeho, co je pro ně předčasné. Ale rozhodně nemějme představu, že děti žijí mimo sexualitu. Ony ji vnímají, jen jiným způsobem. Pokud by předkládání erotična nešlo za nějaký rámec, tak bych asi tak přísný nebyl,“ soudí psycholog.

I Miloslava Čedíka přitom zaujalo, že spíše než nahotu bychom měli řešit vztah dětí a alkoholu. „Jsme taková společnost, že alkohol v naší zemi je chápán jako něco, co je součástí naší kultury. Zároveň je ale nadužíván, což se destruktivně projevuje právě i v rodinách,“ uzavírá Miloslav Čedík.

 

Video
Video se připravuje ...

Slavnosti před dětmi se zvrhly v erotickou show. 

Fotogalerie
15 fotografií