Živé ploty jsou nejlepší způsob, jak oddělit dva pozemky. A skvělý vzhled, někdy doplněný i květy, není to jediné, čím vaši zahradu obohatí. Ochrání vás před prachem silnice, pohledy zvědavců a pichlavé varianty jsou i skvělou obranou proti nenechavcům, kteří běžný plot přeskočí. Jediné, co za to živý plot vyžaduje, je čas od času ho zkrátit.

Stříhejte odspodu

Plochy živého plotu se stříhají odspoda nahoru. Odstřižené části vám tak při pádu neuvíznou v ještě nepostříhaných plochách. U vysokých živých plotů se nejdříve stříhá vršek, kde se udělá rovná plocha, a až pak se pokračuje boky

Rovinu pohlídají provázky

Před stříháním si vyznačte rovinu nataženými provázky. A to jak v ploše plotu, tak především na jeho vrcholu. Ideální variantou je potom prkno nebo tyčka, ale to lze zařídit jen u kratších a nižších plotů.

Ruční, nebo elektřina?

Při výběru dejte přednost elektrickému či benzinovému plotostřihu před ručními nůžkami. U větších ploch je to mnohem méně namáhavé a časově náročné.

Hodně naráz je chyba

Snažte se stříhání v průběhu roku naplánovat tak, abyste zkracovali raději častěji o menší kus než jednou za čas o pořádný.

Dole širší

Živé ploty se stříhají a tvarují tak, že na spodku jsou nejširší a směrem k vršku se postupně zužují. Je to proto, aby i na spodní části plotu dopadalo slunce a spodek se nezačal vyholovat. Plot je také mnohem stabilnější a odolnější proti poryvům větru či sněhové pokrývce.

Červen, čas tvarování

Teoreticky se podle odborníků dá stříhat živý plot od konce května až do podzimu. Jenže červenec a srpen je období, kdy může čerstvým řezům v keři škodit sucho. Výrazněji upravený živý plot také nemusí chvíli působit esteticky, což se zrovna v období zahradních posezení a grilování nehodí.

Tohle je nejdůležitější

Udržujte nástroje čisté a ostré. Ostré řezy působí rostlině menší škody a čistota je důležitá, aby se rostliny nenakazily nějakou nemocí.

■ Nestříhejte ploty, které jsou suché. V létě stříhejte večer po zalévání.

Nikdy nestříhejte podle oka. Rovinu se vám nepodaří udržet a při kontrolách rovinatosti se hodně naběháte.

■ Zejména na jaře si dávejte pozor na hnízda ptáků, kteří si je v plotech rádi stavějí. Jejich zničení je nejen škoda, ale i trestné.

Proč je stříhání důležité? 

■ Zlepšuje růst listů a množství květů 

■ Odstraňuje staré nebo napadené mrtvé dřevo 

■ Zlepšuje zdravotní stav rostlin

■ Zvyšuje přísun slunečního  světla k novým výhonkům 

■ Podporuje otevírání pupenů 

■ Vytváří estetický vzhled plotu

Brzy na jaře, pak čekejte

Živé ploty se nestříhají v době, kdy mrzne, nebo má v následujících pěti dnech mrznout. A listnaté se nestříhají ani v době, kdy na jaře začínají pučet, kvetou a rozvíjí se a ptáci vyvádějí mladé. Proto je květen tabu. Kdo nestříhal keře třeba během pěkných březnových dnů, měl by počkat alespoň do června.

Video
Video se připravuje ...

Jak na provzdušnění trávníku? Zkuste i vertikulaci! Videohub

Fotogalerie
7 fotografií