Základní pravidlo
Mouka, cukr, sušené těstoviny... Zkrátka většinu sypkých trvanlivých potravin byste měli přesypávat do potravinových dóz. Ideálně je nejdřív prosít a zkontrolovat, abyste zachytili možné škůdce, které jste mohli donést z obchodu. Přesypané potraviny pak nezapomeňte popsat, například nalepovacími štítky nebo permanentním fixem.
Jak skladovat
• Sypké
Mouka, cukr, těstoviny, luštěniny a podobné potraviny prosejte a přesypte do potravinových dóz, které nezapomeňte označit štítkem s datem trvanlivosti. Uložte je na suchém místě a nevystavujte světlu.
• Oleje
Oleje je nejlepší skladovat na tmavém a chladném místě. Na světle totiž mění své senzorické vlastnosti. Nesvědčí jim ani časté otevírání. Právě teplo, světlo a přísun vzduchu totiž způsobují žluknutí olejů. Pokud máte v kuchyni specifické druhy oleje jako třeba lněný, ukládejte je po otevření v lednici.
• Oříšky
Oříšky jsou náchylné k napadení škůdci a ke žluknutí, proto je po nákupu nechte v původním obalu a uzavřete je do dobře těsnící dózy. Na oříšky můžete také použít znovu uzavíratelný sáček. Uložte je na chladném a suchém místě, kde nebudou vystaveny vysokým teplotám. Ořechy můžete také zmrazit – v mrazničce vydrží několik měsíců.
• Káva a čaj
Káva a čaj mají tendenci přijímat pachy okolí. Většina balení zrnkových nebo mletých káv již obsahuje vzduchový ventil, který pomůže udržet kávu čerstvou. Pokud nakoupíte nevakuovanou kávu, přesypte ji do tmavé dózy a umístěte na chladné a suché místo tak, aby aroma vydrželo co nejdéle. Sypaný čaj po otevření rychle ztrácí aroma, proto jej vsypte do těsnící dózy.
• Džemy
Neotevřené džemy vydrží opravdu leccos. Skladujte je vždy v suchu a temnu. Domácí označte datem výroby.
Průběžně kontrolujte
Ani správně uskladněné trvanlivé potraviny nevydrží věčně. Neměli byste proto zapomínat spíž nebo potravinovou skříň pravidelně kontrolovat. „Hledejte drobné pavučinky, typické pro potravinové moly, všímejte si černých teček v mouce či cukru. Pokud škůdce objevíte, napadenou potravinu zlikvidujte a ostatní podrobte důkladné kontrole. Jako prevenci můžete do spíže umístit lapače na moly, případně zkuste sušenou levanduli nebo hřebíček, jejichž aroma škůdcům vadí,“ radí specialistka na trvanlivé potraviny Jana Pleskačová.
Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? Videohub