Potřebujete: Na těsto: 500 g hladké mouky, 300 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, 500 g mléka, 30 g rumu, 240 g másla, 15 g kakaa, 2 g soli, 6 vajec M, 12 g prášku do pečiva.
Na čoko polevu: 250 g smetany, hořkou čokoládu
Postup:
- Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky ušleháme s částí cukru v jedné míse.
- Ve druhé míse utřeme žloutky s máslem a zbylou částí cukru. Ke žloutkům, máslu a cukru přilijeme vlažné mléko. Přidáme mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Zapracujeme a postupně přidáváme sníh z bílků, který jemně vmícháme, aby neklesl.
- Keramickou mísu na bábovku si důkladně vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme kokosem.
- Do formy dáme devadesát procent těsta, zbytek těsta smícháme s kakaem a rumem. Vlijeme na světlé těsto a vidličkou vytváříme v těstě spirálu tak, aby vzniklo mramorování.
- Pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu na nízkou teplotu 160 stupňů na horkovzduch.
- Smetanu přivedeme k varu a přidáme nalámanou hořkou čokoládu nebo čokoládové pecičky. Zamícháme, necháme minutu povolit a vymícháme do krásné lesklé polevy, kterou bábovku ozdobíme.
Tipy Josefa Maršálka
- U třených pečiv je nutné, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
- Mísa by neměla být mastná, aby se bílky dobře vyšlahaly.
- Mléko ohřejeme »na prst«, na teplotu lidského těla.
- Podstatné u třených hmot je také to, že se musí okamžitě péct, aby bílkový sníh neklesl.
Více z pořadu Buchty po ránu najdete ZDE.
Prostor X: Rozhovor s Josefem Maršálkem Videohub