Bílý vs. běžný

Bílým octem nemyslíme v obchodech běžně prodejný 8% ocet, který má nahnědlou barvu, protože je doslazovaný karamelem. Bezbarvý bílý ocet je koncentrovanější, obsahuje 10 % kyseliny octové, a není určen k jídlu. Díky této vyšší koncentraci je ideální na úklid a dezinfekci. Navíc není doslazovaný karamelem, proto má průhlednou barvu a jeho aroma je jemnější.

Univerzální prostředek

Bílý ocet před použitím ředíme vodou v poměru octa ku vodě 1:4 – z 1 litru octa a 4 litrů vody tak získáme 5 l univerzálního čisticího a dezinfekčního prostředku. Hodí se například na vytírání podlah, mytí koupelny či dezinfekci kuchyňských ploch. Pro lepší aplikaci můžete zředěný ocet nalít do rozprašovače.

Na vodní kámen

Použijeme rozprašovač s roztokem octa ku vodě 1:4 a baterii postříkáme a očistíme. Pokud vodní kámen stále drží, namočíme hadřík neředěným bílým octem, omotáme jej okolo baterie a necháme 30 minut působit. Poté zbytky kamene očistíme kartáčkem.

Na umytí lednice

Poté, co vyjmeme skla a šuplíky a umyjeme je prostředkem na mytí nádobí, na vnitřek lednice nastříkáme roztok octa s vodou v poměru 1:4 (ocet: voda) a pečlivě umyjeme a otřeme.

Na ucpané odpady

Na ucpané odpady můžeme použít chemii zakoupenou v drogerii, ale stejně tak účinná a mnohem levnější je kombinace jedlé sody a octa. Do odpadu ve dřezu nebo v umyvadle nasypejte zhruba 3 lžíce jedlé sody a zalijte zhruba 200 ml octa. Nechte pár minut působit a poté spláchněte teplou vodou.

Na zápach v pračce

Bílým octem se můžeme zbavit nepříjemných usazenin pracího prášku nebo gelu, aviváže a vodního kamene, navíc pomáhá pračku vydezinfikovat a zbavit zápachu. Použijeme roztok octa a vody v poměru 1:1. Po omytí přihrádky pračky, bubnu, těsnění a dvířek nalijeme do přihrádky na prací prášek cca 1 litr roztoku a zapneme běžný prací cyklus na bílé prádlo (ovšem bez prádla) s minimální teplotou 60 °C.

Místo aviváže

Bílý ocet můžeme použít i místo aviváže na změkčení prádla. Do přihrádky pračky přilijeme cca 100 ml bílého octa smíchaného se lžící kyseliny citronové. Po uschnutí prádla není ocet vůbec cítit a prádlo je měkké a bez žmolků. Pokud se nechcete aviváže úplně vzdávat, můžete ocet s aviváží namixovat.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Když muži uklízí, ženy to uspokojí. Duo Docentky promluvily o feminismu Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií