Klidně na poslední chvíli

„Jednou jsem si stopla, že jsem dala rozpálit olej a v misce jsem zamíchala suroviny, dala usmažit koblížky a za šest minut byla první várka koblížků na stole,“ popisuje rychlost přípravy foodblogerka Markéta Chovancová.

Suroviny na těsto: 250 g tvarohu ve vaničce, 3 vejce, 3 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, špetku soli, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva.

Na dokončení: 90 g cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, sklenice oblíbené marmelády, 250 ml smetany ke šlehání, 1 tvaroh ve vaničce.

Postup:

  • V misce prošleháme tvaroh, vajíčka, mléko, rum a špetku soli. Nakonec přimícháme i mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. 
  • Mezitím si nachystáme menší kastrůlek, nalijeme do něj olej (cca 0,75 l) a rozehřejeme. Zda je olej správně rozehřátý, zjistíme vhozením malého kousku těsta do oleje, pokud se kolem vytvoří bublinky, můžeme začít smažit.
  • Pomocí lžíce vhazujeme těsto do oleje, se dvěma lžícemi můžeme zkusit kulatý tvar. Koblížky by se měly smažit na středním plameni z obou stran tak, aby byly dozlatova a propečeny. Pokud by byl olej příliš rozpálen, koblížky rychle zhnědnou a mohly by být uprostřed nedopečené.
  • Dozlatova osmažené koblížky skládáme na talíř vyložený ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Poté obalujeme v misce s moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a skořicí, protože těsto není ničím oslazeno.

Tip: Tvarohové koblížky servírujeme s oblíbenou marmeládou a našlehanou smetanou s tvarohem. Další skvělé rady najdete na blogu Markéta v troubě.

 

Video
Video se připravuje ...

Dílnička: Vyrobte si originální masopustní masku Videohub

Fotogalerie
4 fotografie