Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Masopustní masky: Jaký je význam těch českých a kde jinde vítají začátek půstu v kostýmech

Autor: mah - 
27. ledna 2023
12:10

K českému masopustu patří tradiční masky. Podoba průvodů na Hlinecku se dokonce dostala na seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Podoba masek a jejich úloha v průvodu je zde jasně daná. Přesně jsou tak funkce masek popsané například v návrhu na prohlášení masopustních obchůzek na Hlinecku za památku UNESCO, který lze najít například na webu Národního ústavu lidové kultury. České masopusty ovšem nejsou jediné, které jsou spojeny s maskami. Podobné tradice nalezneme i v sousedním Německu, v italských Benátkách nebo za oceánem v americkém New Orleans.

Masky na Hlinecku oblékají především muži a není výjimkou, že se masky dědí z muže na syna, výjimkou je maska Slaměného. Zároveň jsou masky rozdělené na červené masky, které si mohou obléct pouze svobodní chlapci, a černé masky, za které se oblékají ženatí. Ženy se pak tradičně podílejí na šití masek. Velká část masek přitom měla představovat to, co je během roku pro vesnici cizí.

Důvodem, proč jsou u UNESCO zapsány pouze pochůzky na Hlinecku, je podle textu návrhu to, že se v jiných regionech v takové pestrosti kostýmů a zároveň s ustáleným významem a funkcí masek nevyskytují.

Druhy masek při českém masopustu

Masky jsou rozděleny na dva druhy. První jsou červené masky, do kterých se oblékají pouze svobodní muži. Červených masek jsou tři druhy Strakatý, Ženuška a Turci. Strakatý a Ženuška jsou v průvodu samotní. Turci jsou čtyři.

Černé masky naopak oblékají ženatí muži a jejich počet nemusí být nijak omezen.

Strakatý

Strakatý je jednou z červených masek. V průvodu je pouze jeden. Jeho kostým tvoří bílé kalhoty a halena pošitá barevnými odstřižky látek. Jako rekvizity má bič a píšťalku ke svolávání masek. Jeho úkolem je vést průvod a žádat před domy jejich obyvatele o povolení zahrát.

Ženuška

Ženuška je rovněž jednou z červených masek a stejně jako Strakatý je v průvodu jediná. Navzdory jménu masky je i tento kostým mužský. Chlapec, který má masku Ženušky, je převlečen do ženských šatů a nese košíček, do kterého se ukládají peněžité dary. Zároveň Strakatému pomáhá s vedením průvodu a při zastaveních s ním tančí.

Začal čas masopustů. Začal čas masopustů. | Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

Turci

Posledními červenými maskami jsou Turci. V průvodu jsou dva modří a dva červení. Masky měly znázorňovat cizí vojsko. Označení zřejmě vzniklo, když se obyvatelé Hlinecka v historii obávali před nájezdy janičářů. Ty připomíná i podoba masek s kyrysem s plíšky a řetízky a vysokými válcovitými čepicemi. Dříve ke kostýmu patřily i dřevěné šavle, které jsou ovšem v současnosti nahrazeny kapesníčky. Jejich úkolem je tancovat před každým domem, kde se zastaví.

Slaměný

Kostým Slaměného vychází z archaických masek známých napříč Evropou. Jde zároveň o masku, kterou je nutné každý rok vyrábět znova. Důvodem je, že kostým tvoří sukně, vesta, rukávy a klobouk ze žitné slámy. Úkolem masky přitom je nahánět diváky, válet se s nimi po zemi a mazat jim tváře černidlem. Hospodyně by se zároveň měly snažit vytrhnout z jeho sukně stéblo slámy, které následně dají do podsady husám sedícím na vejcích, aby se housata dobře vyvedla.

Kobyla

Maska je tvořená obručí s dřevěnou hlavou koně a přehozem, který konstrukci skrývá. Na Hlinecku je tato maska symbolem celého masopustu a má zvláštní úlohu na závěr průvodu. Během pochůzky má za úkol honit diváky a chodit ve dvojici s rasem. Na konci průvodu jí jsou jí ovšem přečtena smyšlená provinění, která často glosují události ve společnosti i ve vesnici a následně jí Ras přetne žílu, čímž dojde k očištění vesnice od zlého.

Ras

Ras má za úkol hlídat Kobylu a zároveň léčit a obchodovat s diváky. Na konec pochůzky mu pak připadá důležitý úkol – přečíst provinění Kobyle a přetnout jí žílu. Jeho kostým tvoří bílý kabát a kalhoty a řada doplňků, jako věnec buřtů, pásek s příborem nebo taška s léky.

Začal čas masopustů. Začal čas masopustů. | Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

Kramář

Maska podomního obchodníka je tvořená starým záplatovaným kabátem s ozdobami, kloboukem, obličejovou maskou s velkým nosem a brašna plná různých předmětů. Během průvodu se snaží s přihlížejícími obchodovat, případně s pomocí dřevěné břitvy a hřebenu holit či česat přihlížející a nechávat si za služby platit.

Kominík

Maska Kominíka odkazuje k době, kdy byli kominíci na vesnici považováni za velké odborníky. Během průvodu maže přihlížející černidlem a prohání mládež. Tam, kde se průvod zastaví, prohlíží kamna. Jeho kostým je tvořený černými kalhoty a halenou, na jejíchž zádech jsou dva ciferníky. Jeden značí čas začátku průvodu a druhý čas konce.

Masopustní masky ve světě

Masky a kostýmy nejsou ovšem výsadou jen masopustů v Česku. Světoznámý je například karneval v italských Benátkách a jeho masky. Masky se ovšem s masopustním obdobím pojí i v Německu, kde se období před začátkem půstu nazývá Fastnacht, či v americkém New Orleans při tamním slavném Mardi Gras.

Fastnacht – Oslavy masopustu v Německu

Stejně jako v Česku začíná období pro masopustní oslavy v Německu na Tři krále. Hlavní veselí ovšem probíhá stejně jako v Česku ve dnech předcházejících Popeleční středě. Během oslav nesmí chybět řada tradičních masek. K tradičním maskám patří strašidla, šašci, zpodobnění postav z místních bájí, čarodějnice a masky medvědů a nočních havranů.

Karneval v Benátkách – V Itálii se masky vytahují už na vánoční svátky

Slavnou oslavou masopustu je v Evropě karneval v Benátkách. Jeho moderní historie přitom sahá pouze do roku 1979. První zmínky o karnevalu ve městě ovšem pocházejí už z 12. století. Tradici ovšem přerušil zákaz masek rakouským císařem a posledním císařem Svaté říše římské Františkem I. Rakouským.

Tradice se postupně vracela v devatenáctém století, kdy ovšem šlo především o soukromé oslavy Benátčanů. Teprve v roce 1979 se karneval vrátil do ulic v rámci snah italské vlády o oživení historie a kultury Benátek.

Nošení masek je v době karnevalu v Benátkách zaznamenáno už ve třináctém století, kdy město vydalo zákon zakazující maskovaným mužům házet skořápky plněné parfémovanou vodou. V maskách přitom lidé mohli vyjít už na Štěpána, tedy 26. prosince. Tradičními maskami jsou:

  • Bauta – maska pokrývající celý obličej tvarovaná tak, aby její nositel mohl jíst a pít, aniž by musel odhalit svou identitu. Benátčané tyto masky v době Benátské republiky nosili i k některým hlasováním. Společně s ní se nosí černý plášť a třírohý klobouk.
  • Kolombína – Bohatě zdobená maska zakrývající polovinu obličeje inspirovaná Commedií dell’arte.
  • Dáma – Jde o škrabošku, která má zdůraznit krásu ženské tváře a mimiku rtů.
  • Morový doktor – Bílá celoobličejová maska s typickým zobákem, která se nosí s černým pláštěm.
  • Volto – Bílá maska ve tvaru obličeje.
  • Pantalone – Maska zakrývající polovinu obličeje s velkým nosem. Součástí kostýmu k ní jsou červené kalhoty a sako.
  • Harlekýn – Harlekýn je další maskou vycházející z commedie dell’arte.

Mardi Gras – divoké oslavy masopustu na americkém jihu

Asi nejznámější jsou oslavy Mardi Gras v americkém New Orleans, slaví se ovšem na více místech. I jeho součástí jsou kostýmy, které ovšem nemají žádný řád. Lidé se často převlékají za víly, nejrůznější mytické postavy nebo indiány, řada kostýmů ovšem nepředstavuje nic konkrétního.

Známé jsou ovšem svou odvážností – americký tisk se už na konci devatenáctého století pohoršoval nad neslušností „takřka všech ženských účastnic oslav“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi