Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klasické plněné a slepované cukroví: Vsaďte na rohlíčky, ořechy i třené banánky!

/
  • Ke klasice Vánoc patří i slepované a plněné cukroví.
    6. prosince 2022 ● 14:14

    Nadýchané křehké pařížské rohlíčky, delikátní babiččiny ořechy plněné karamelovým krémem i třené banánky spojené lahodnou jahodovou marmeládou. Inspirujte se klasikou na vánoční stůl.

  • 1.

    Babiččiny ořechy

    Suroviny: 240 g másla, 300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 90 g mletých vlašských ořechů, kůra z bio citronu, troška oleje na vymaštění ořechových formiček.

     

    Na krém: 250 g másla, 1 plechovka zkaramelizovaného salka, 2 lžíce rumu.

     

    Postup: Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladkou hmotu a poté necháme uležet pár hodin v lednici. Pak těsto namačkáme do vymazaných formiček na ořechy. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Upečené ořechy vytáhneme z trouby, po chvilce vyklepneme z formiček a necháme do druhého dne odležet.

     

    Druhý den si připravíme krém: změklé máslo ušleháme se zkaramelizovaným salkem a rumem. Krém necháme chvíli zatuhnout v lednici a poté jím ořechy slepujeme. Uchováváme v chladu.

  • 2.

    Pařížské rohlíčky

    Suroviny: 2 vejce, 250 g cukru moučka, 300 g mletých ořechů.

     

    Na krém: 250 g másla, 200 g cukru moučka, 2 vejce, kakao, vanilkový cukr, rum.

     

    Postup: Vejce s cukrem šleháme do pěny, postupně přidáme ořechy. Cukrářským sáčkem nastříkáme těsto ve tvaru rohlíčků na vymazaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova.

     

    Připravíme si krém: Společně vymícháme máslo a 100 g cukru moučka. Nad párou ušleháme vejce se 100 g cukru moučka a vanilkovým cukrem. Po asi 5 minutách šlehání přidáme kakao.

     

    Po vychladnutí spojíme hmotu s vymíchaným máslem a můžeme ochutit rumem. Krém nastříkáme na rohlíčky a následně je namáčíme v čokoládě.

  • 3.

    Třené banánky v čokoládě

    Suroviny: 200 g hladké mouky, 175 g másla, 70 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 g soli, 10 ml rumu, 200 g jahodové marmelády.

     

    Na čokoládu: 150 g hořké čokolády, 30 g kokosového oleje.

     

    Postup: Změklé máslo dobře vyšleháme s cukrem, solí, žloutky a rumem. Vmícháme také mouku. Z těsta vytvarujeme banánky a dáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě na 170 °C. Mezitím si připravíme polevu: nalámeme čokoládu, kterou necháme ve vodní lázni rozpustit spolu s kokosovým olejem. Po vychladnutí slepíme banánky marmeládou k sobě a namočíme do připravené polevy z čokolády.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Pracny - Recept od babičky Videohub/recepty

    Fotogalerie
    4 fotografie

Dnešní horoskopy