Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejlepší recepty na vánoční klasiku: Linecké, vanilkové rohlíčky i ořechové pracny

/
  • Vyzkoušejte osvědčené recepty na vánoční klasiku.
    2. prosince 2022 ● 14:25

    Vánoční svátky, jež jsou mimo jiné spojeny s příjemnou vůní vánočního cukroví, tu budou co nevidět. Je tedy nejvyšší čas promyslet si, které druhy cukroví ozdobí váš sváteční stůl, a pustit se do pečení. Rozhodně nezapomeňte na tradiční kousky, jako jsou rohlíčky, pracny či linecká kolečka.

  • 1.

    Vanilkové rohlíčky

    Suroviny: 450 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, ½ šálku mléka vanilkový cukr.

     

    Postup: Mouku postupně smícháme s ořechy, cukrem a máslem. Přidáme mléko, aby bylo těsto tvárnější, a dobře ho propracujeme. Vypracované těsto dáme do chladu a necháme hodinu odležet. Pak z těsta vypracujeme váleček, ze kterého odkrajujeme malé kousky a v dlaních tvarujeme rohlíčky.

     

    Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Horké rohlíčky obalíme opatrně ve vanilkovém cukru smíchaném s moučkovým a necháme v chladu rozležet.

  • 2.

    Ořechové pracny

    Suroviny: 250 g hladké mouky, 85 g mletých vlašských ořechů, 160 g moučkového cukru, 15 g kakaa, 10 g mleté skořice, 160 vychlazeného másla.

     

    Postup: Nejdříve spojíme suché ingredience. Poté do nich vmícháme studené máslo. Vše smícháme a necháme odpočinout dvě až tři hodiny v lednici. Poté plníme uleželé těsto do formiček, které dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 15 minut. Po dopečení je potřeba, aby se pracny ještě za tepla vyjmuly z formiček. Následně je obalíme v moučkovém cukru se skořicí.

  • 3.

    Linecká kolečka

    Suroviny: 420 g hladké mouky, 280 g másla, 140 g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra, rybízová marmeláda, nutella.

     

    Postup: Všechny suroviny spojíme v těsto a necháme 2 hodiny v chladu odpočinout. Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát o síle 2 mm. Vykrajujeme z něj různé tvary. Pečeme při 170 °C dorůžova. Po upečení tvary slepujeme marmeládou nebo nutellou.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Ušijte si vánoční punčochu. Věra Exnerová

    Fotogalerie
    4 fotografie

Dnešní horoskopy