Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pět podzimních superpotravin: Nestojí majlant a udrží vás v kondici!

/
  • Rakytník obsahuje velmi vysoké množství vitaminu C, který je mimo jiné vhodný jako podpora imunitního systému.
    28. listopadu 2022 ● 13:18

    Virózy, nachlazení, kýchání a pokašlávání. I to je podzim. Jedinou obranou je naše vlastní imunita. Jak ji posílit, aby vás choroby neposlaly do peřin? Jezte chytře. A co by měl náš podzimní jídelníček obsahovat? Sezonní potraviny, které mají hodně minerálů i vitaminů a neputují k nám tisíce kilometrů...

  • 1.

    RAKYTNÍK

    Rakytník obsahuje velmi vysoké množství vitaminu C, který je mimo jiné vhodný jako podpora imunitního systému. Obsah vitaminu C je v průměru přibližně 360 – 450 mg/100 g, ale záleží i na době sběru (postupně se od září do listopadu snižuje). Rakytník obsahuje také různé antioxidanty (antokyany, katechiny, karotenoidy), vitaminy (B1, B2, B9, K6), cholin a řadu minerálů (Mg, P, Ca, Na, K, Fe, Zn). Plody rakytníku nebo džus můžete zamrazit, alternativně můžete vyrobit různé džemy, kompoty, pyré apod. Použít můžete i rakytník sušený.

  • 2.

    OŘECHY

    Pokud se půjdeme na podzim projít do přírody, můžeme najít další typické plody tohoto období – ořechy. I když jich je řada, v Česku jsou nejčastější lískové nebo vlašské. Ořechy jsou významné z hlediska obsahu mastných kyselin, vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), vitaminů rozpustných ve vodě (B1, B6 a C) a některých minerálů (Ca, S, Mg, P, Fe, Zn, Mn, B). Ořechy je možné doma sušit, pozor na správný postup z důvodu možného rozvoje plísní.

    Video
    Video se připravuje ...

    Skvělý recept na ořechovou bábovku Videohub/recepty

  • 3.

    ŠVESTKA

    Švestky jsou v Česku oblíbeným ovocem. Pro trávicí ústrojí jsou prospěšné zejména díky vysokému obsahu vlákniny. I sušené obsahují množství vitaminů B skupiny (B1, B2, B6, B12), provitaminy A a nezanedbatelné množství vitaminu C. Zajímavé jsou také obsahem různých minerálních látek (Mg, K, Mn, Ca, P, Fe). Velké množství sorbitolu a vlákniny ve švestkách je odpovědné za projímavé účinky.

  • 4.

    DÝNĚ

    Dýně patří do rodu tykví, stejně jako cukety nebo patisony. Můžete z nich připravit řadu chutných jídel – polévky, muffiny, koláče, karbanátky, pečenou dýni a další. Dýně jsou bohaté na betakaroten, vitamin E a dále obsahují menší množství vitaminu B a vitamin C. Obsahují také některé minerální látky (K, Mg, P, Fe, Ca).

  • 5.

    BRUSINKY

    Brusinky jsou zdrojem karotenoidů, vitaminů skupiny B a vitaminu C a jsou zdrojem některých minerálů (K, Mg, Fe). Vzhledem k chuti se většinou konzumují upravené ve formě kompotů, šťáv, džemů apod. Brusinky pomáhají zmírňovat projevy zánětu v těle, často se doporučují hlavně v souvislosti se zánětem močového měchýře.

    Fotogalerie
    5 fotografií

Dnešní horoskopy