„Překvapilo nás, že se k nám snaží dovážet potraviny, které obsahují až devět rezidujících pesticidů najednou. To je naprosto nepřípustné,“ upřesnil ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

Velkou část závadného zboží naštěstí zadrží inspektoři SZPI spolu s celníky už na hranicích, do prodeje se podle Klanici mnohé závadné šarže nedostanou.

„Je však na místě obezřetnost,“ varoval spotřebitele šéf SZPI. Letos inspektoři objevili v ČR zatím 45 falšovaných potravin, 158 nebezpečných produktů a 28 druhů nejakostního zboží.

Množství nebezpečných potravin klesá

Množství odhalených nebezpečných, falšovaných či nejakostních potravin, v posledních pěti letech v ČR klesá. Vyplývá to ze statistiky webu Potraviny na pranýři, který před deseti lety SZPI spustila. Nejvíce záchytů měli inspektoři v roce 2016.

„Výrazně kleslo množství závadných potravin vyrobených v Česku, naopak problémy jsou trvale s kvalitou potravin ze zemí mimo Evropskou unii, hlavně z jihovýchodní Asie,“ zdůraznil Klanica. Ročně podle něj 300 inspektorů udělají zhruba 50 000 kontrol.

VIDEO: Předvolební debata Blesku: Boj o Brno! Co vám lídři vzkazují v 30 vteřinách?

Video
Video se připravuje ...

Předvolební debata Blesku: Boj o Brno! Co vám lídři vzkazují v 30 vteřinách? Blesk TV a Mall TV