Dříve byl domácí chléb nedílnou součástí každodenního života – byl základem jídelníčku a symbolem úrody, pohostinnosti, zdraví a domova. Dříve se dokonce při zadělávání těsta na chleba nesmělo mluvit. Při kynutí se nesmělo křičet ani příliš šramotit. Jednou z pověr bylo, že se chléb nesměl položit spodní kůrkou nahoru. To by přivolalo neštěstí do domu.
Je to hlaiba
Slovo chléb vzniklo pravděpodobně z pragermánského »hlaiba«. Slované, kteří do té doby znali jen obilnou kaši, jej převzali spolu s přípravou kynutého a pečeného chleba od Germánů.
BRAMBOROVÝ PRO ZAČÁTEČNÍKY
POTŘEBUJETE: 1 kg hladké mouky, 1 kostku čerstvého droždí, 400 ml vlažné vody, 3 menší uvařené a oloupané brambory, 3 lžičky soli.
Postup: Prosátou mouku dejte do misky, promíchejte se solí a v jejím středu udělejte důlek. Ve sklenici s 200 ml vody rozpusťte droždí a nechte chvilku odstát. Jakmile vzejde kvásek, přidejte jej k mouce. Přidejte nastrouhané brambory a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidejte ještě vodu. Pokud je příliš řídké, přidejte více mouky. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě zhruba 30 – 40 minut.
Těsto přendejte do skleněné zapékací mísy, jejíž dno je vyložené pečicím papírem. Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu. Povrch chleba nakrojte ostrým nožem a dejte péct. Nejprve pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte 50 – 55 minut.
KVÁSKOVÝ PRO POKROČILÉ
POTŘEBUJETE: 150 g žitné celozrnné mouky, 150 ml vlažné vody a lžíci kvásku z ledničky, 400 g pšeničné chlebové mouky, 200 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 lžičku kmínu, škrob na posypání.
Postup – kvásek: Do hlubší misky nasypejte žitnou mouku, přilijte 150 ml vody a lžíci kvásku. Promíchejte, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě 12 – 14 hodin. Odeberte 2 lžíce kvásku a uchovejte v lednici.
Chléb: Ze zbytku kvásku udělejte těsto. Do větší mísy prosejte pšeničnou mouku, přilijte vodu, přidejte zbylý kvásek, sůl a kmín a uhněťte nelepivé a pružné těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte 2 – 6 hodin kynout (záleží na okolní teplotě). Nezapomeňte každých 40 minut těsto přeložit. Poté je vyklopte z mísy na pomoučněnou pracovní plochu, několikrát přeložte, abyste vytlačili bubliny, a vypracujte bochník. Posypte jej škrobem a bochník položte vrchem do ošatky. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 2 – 3 hodiny kynout.
Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu a vložte do ní hrnec s poklicí, aby se rozpálil (cca 30 – 40 min.). Do rozpáleného hrnce vyklopte ošatku s bochníkem a na bochníku udělejte ostrým nožem zářezy. Lehce chléb postříkejte vodou (během pečení zopakujte 3x) se solí a přiklopte poklicí. Pečte na nejvyšší teplotu 15 minut, poté snižte na 190 °C a pečte 30 minut. Nechte vychladnout na mřížce.
Dobré rady
Pomoučněným prstem píchněte do těsta, pokud se prohlubeň po zatlačení vrací, těsto je správně vykynuté.
■ Správně upečený chléb by měl při poklepání »zvonit«.
■ Kvásek můžete sehnat pomocí kváskové mapy na webu www.pecempecen.cz.
Domácí chléb z žitné mouky Videohub/recepty