Nadměrné množství cukru v jídelníčku, ať už v podobě sladkostí, či potravin obsahujících přidaný cukr, může vést ke vzniku srdečněcévních onemocnění, hrozí riziko některých typů rakoviny, vzniku cukrovky a obezity. „Skrytý cukr je v celé řadě potravin a nápojů. A to i v těch, které nevnímáme jako sladké,“ upozorňuje Věra Burešová, výživová poradkyně z Naturhouse.
Nízkotučný jogurt
Takto označené jogurty obsahují nejen cukr, ale i glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla a zahušťovadla. Dejte raději přednost jogurtu střední tučnosti nebo neochucenému bílému jogurtu do 3,5 % tuku a ochuťte si ho sezonním ovocem nebo trochou medu.
Salátová zálivka
Pokud zeleninový salát zalijete běžnou zálivkou či dresinkem, stane se ze zdravého jídla jídlo plné cukru. Zálivku »bez cukru« si můžete vytvořit vlastní. Stačí smíchat olivový olej s citronem, limetkou nebo vinným octem a ochutit čerstvými či sušenými bylinkami, česnekem, trochou hořčice a menším množstvím kvalitní soli a pepřem.
Kečup
Kečup se řadí mezi nejoblíbenější ochucovadlo na světě, zvláště u dětí. Naneštěstí velká spousta produktů vyskytujících se na našem trhu je průmyslově zpracovaná, s vysokým obsahem cukru a dalšími přídavnými látkami. Přitom se dá udělat jednoduše domácí: Čerstvá rajčata vložíme do hrnce s bylinkami a uvaříme.
Ochucená káva
Málokdo si uvědomuje, že ochucené cappuccino nebo caffè macchiato může obsahovat takové množství kalorií, že se to vyrovná obědu.
Mléčná čokoláda
Věděli jste, že 100gramová mléčná čokoláda může obsahovat až 60 gramů cukru, a bílá dokonce ještě víc? K uspokojení chutí na sladké je dobrou variantou kvalitní vysokoprocentní hořká čokoláda.
Blesk Podcast: Je mi líto, že jsem nebyla v Peče celá země II, říká Mirka van Gils Slavíková Blesk TV