Paní Iveta nepatří k náruživým houbařkám. „Já chodím ráda se psem do přírody a do lesa na procházky. Tentokrát mi to ale nedalo, když všichni nosí houby, tak jsme s manželem vzali košíky. A štěstí nám přálo,“ usmívala se.

Velká ochutnávka

Nejdříve našla tři malé kotrče kadeřavé. „Pak na mě už z dálky svítil u kořene borovice, na zcela jiném místě pořádný macek . Našla jsem tyto houby už i v minulosti, ale žádný kus se tomuto nemohl rovnat. Měl okolo tří kilogramů. Pořádně se domů pronesl,“ konstatovala. Z kotrče byla u Coufalíků doma ochutnávka. „Polévka, guláš, zapečené těstoviny a hubník,“ vyjmenovala paní Iveta. Houbovník či hubník je slaná obdoba žemlovky. Žemle, mléko, vejce, škvarky a houby se nejčastěji koření kmínem a česnekem.

Diviš i střapáč

Kotrči kadeřavému, připomínajícímu květák nebo mořskou houbu, se také říká beraní kule, beranice, beranička, bílá kotrč, borová kotrč, diviš, hromada, koterych, střapáč, třapáč, vořešník. V oblibě ho měli už naši předci, o čemž svědčí i zmínka J. S. Presla, který ve svém Všeobecném rostlinopise píše v polovině 19. století o kotrči jako o houbě „blahochutné a velmi vážené, která se ve velkém množství přináší na trhy.“

Hledejte u borovic

Kotrče jsou vzácné chorošovité houby, kterých si labužníci cení pro lahodnou oříškovou chuť. Nejčastěji je najdeme (stejně jako paní Iveta) u paty kmene borovice. Rostou ale i na padlém nebo složeném borovém dřevě.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Mykolog radí, jak mít plný košík hub již od června. Cesty neobcházejte! Jiří Marek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
3 fotografie