Zapomeňte na detaily

Při rychlém úklidu se nezaobírejte detaily a nepouštějte se do hloubkového úklidu, ať „nezamrznete“ například u alb s fotografiemi či složek s fakturami. Uklízejte pouze povrchy.

Odkud kam?

Je třeba začít v horní části místnosti, například utíráním prachu ze stropního ventilátoru, a postupovat dolů k podlaze, abyste eliminovali zbytečnou práci. Stejně tak úklidem zleva doprava zajistíte, že pokryjete celou místnost, místo abyste se vrhali z místa na místo.

„Pokud pracujete shora dolů a zleva doprava, pracujete jednou, místo abyste čistili místa, která jste právě uklidili,“ vysvětluje Alexandr Řeháček z Ayeto Eco. Co se týče místností, začněte úklid kuchyní a koupelnou, které jsou nejnáročnější, a později by se vám do nich nechtělo pustit.

Posbírejte odpadky

Všichni v ložnicích svačíme a pijeme, to je prostě fakt. Jak dlouho tam ale necháváte obaly? Projděte byt s pytlem na odpadky na vyhození všeho nepotřebného. Využijte to také jako příležitost k vyprázdnění odpadkových košů v celém domě.

Buďte chytří!

Dbejte na to, ať má každá věc své místo – hned víte, kam patří, nemusíte jí neustále vymýšlet nové umístění a také víte, kde ji v případě potřeby najdete. Pořiďte si vlhčené ubrousky na uklízení, které moc nestojí, jsou skladné a pro rychlý úklid ideální – utřu, vyhodím.

Připravte si úklidové prostředky

Díky tomu, že máte všechny potřebné nástroje a čisticí prostředky na dosah ruky, nebudete ztrácet čas chozením sem a tam ke skříňce pod dřezem.

V kuchyni otřete povrchy

Uklízejte při vaření, v prostojích mezi činnostmi. Vaříte brambory nebo hlídáte koláč? Utřete linku a zbavte plochy prachu.

Myčka a sušička 

Žádné kupy neumytého nádobí a taková neocenitelná úspora vašeho času! Špinavé nádobí prostě naskládejte do myčky. Vrší se vám prádlo? Před neohlášenou návštěvou to pračka jistí.  Sušička? Visící prádlo určitě nepodporuje pocit uklizeného bytu.

Krabice a boxy

V nouzi používejte krabice a úložné boxy. Ať už na hračky, na fotografie, důležité dokumenty, holčičí poklady a jiné vzpomínky. Krabice jsou praktické, na věci se nepráší, a navíc jsou dekorativní.

Jak na koupelnu

Umyjete vanu, sprchu, zrcadlo, otřete poličky, a nakonec vyluxujete a vytřete. Vyleštěte upatlané zrcadlo, to dělá hodně, a přejeďte umyvadlo.

Co s toaletou?

Stejně jako u koupelny raději udržujte i toaletu průběžně v čistotě. Při rychloúklidu určitě vydezinfikujte záchod.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Když muži uklízí, ženy to uspokojí. Duo Docentky promluvily o feminismu Jiří Marek, Lukáš Červený