Cupcake není muffin

Už na přelomu 10. a 11. století se v Anglii pekly muffiny. Původně se vyráběly z toho, co bylo zrovna doma, a pochutnávalo si na nich služebnictvo. Postupem času se ale jejich recept zdokonalil a brzy se dostaly na panský stůl, coby doplněk k tradičnímu čaji.

A jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem? Muffin je podobný české bábovce, ale je menší – tak akorát do ruky. Cupcake je malý dortík, který zdobí lahodný krém. Jediné, co mají oba dezerty společného, je forma na pečení a papírový košíček.

Je to snadné

Těsto na cupcake není složité. Hlavními ingrediencemi jsou mouka, cukr, vejce, máslo (či rostlinný olej), prášek do pečiva, případně podmáslí. Upečené korpusy se mohou plnit různými náplněmi (například čokoládou nebo džemem) a následně se zdobí krémem na bázi másla, mascarpone, šlehačky či bílků a kousky ovoce nebo cukrovým zdobením.

Aby se dortíčky povedly

Nepoužívejte studené ingredience. Vždy nechte suroviny dojít do pokojové teploty.

Těsto míchejte opatrně. Je důležité, aby se při míchání spojily všechny ingredience a dostatečně se uvolnil lepek, takže se střed cupcaku nepropadne. Těsto se ale může i přemíchat, takže místo lehkého a nadýchaného dortíku budete mít hustší korpus a prasklý povrch. Nemíchejte proto déle, než je nezbytné.

Většinou se košíčky plní těstem do dvou třetin jejich objemu, u některých do poloviny. Těsto při pečení nabude na objemu.

Po dopečení vyndejte cupcakes z formiček. Když vyndáte dortíky z trouby, nechte chvilku (5 minut) vychladnout formu, košíčky z ní co nejdříve vyndejte a nechte je dochladnout na drátěné podložce nebo jiném prodyšném povrchu. 

Krémem nešetřete. Vychladlé cupcakes neváhejte ozdobit řádnou dávkou krému. Krém na vrchu dortíku působí i jako zvlhčovač, takže těsto se jen tak nevysuší.

Čokoládové s karamelem

NA TĚSTO: z 100 g hladké mouky, 50 g hořkého kakaa,  ¾ lžičky prášku do pečiva,  ½ lžičky jedlé sody, špetka soli,  2 vejce, 200 g cukru krystal, 80 g změklého másla, 2 lžičky vanilkového extraktu, 130 ml podmáslí.

NA NÁPLŇ A KRÉM: 14 karamelek, 230 g změklého másla, 400 g moučkového cukru , 45 g hořkého kakaa,1 lžička vanilkového extraktu, 3 lžíce plnotučného mléka.

NA OZDOBU: nasekané vlašské ořechy

POSTUP: Troubu předehřejte na 175 °C a formu na cupcakes vyložte 14 papírovými košíčky. Ve větší míse si připravte těsto. Mouku s kakaem, kypřicím práškem a jedlou sodou prosejte a smíchejte se špetkou soli.

V jiné míse vyšlehejte mixérem změklé máslo, dokud nezesvětlá (cca 10 minut). Poté k němu přimíchejte vejce, krystalový cukr a vanilkový extrakt. Vaječnou směs zapracujte do moučné, přilijte podmáslí a vymíchejte hladké těsto.

➤ Lžící nebo naběračkou na zmrzlinu rozdělte těsto do připravených košíčků. Ale pozor, pouze do poloviny objemu košíčku! Do každého pak ponořte karamelku. Pečte zhruba 15 – 20 minut a nechte vychladnout.

Připravte si krém. Změklé máslo šlehejte mixérem, dokud nezesvětlá (zhruba 10 minut). Postupně přimíchejte proseté hořké kakao s moučkovým cukrem, přidejte vanilkový extrakt a nakonec mléko. Vyšlehejte dohladka.

➤ Vychladlé cupcakes ozdobte připraveným krémem a posypte ořechy.

 

Video
Video se připravuje ...

Vanilkový řez z listového těsta - krémeš Videohub/recepty

Fotogalerie
3 fotografie