Korpus: 220 g krupicového cukru, 420 g vajec, 70 g žloutků, 300 g hladké mouky, 20 ml oleje, 80 ml vody, 3 g citronové kůry, 2 g soli.

Cukr, vejce a žloutky smícháme, nahřejeme na 45 °C a poté vyšleháme do husté pěny. Ke konci šlehání přidáme vodu. Ručně zamícháme olej s citronovou kůrou a nakonec zlehka prosátou mouku a sůl. Na pečicí papír nakreslíme 6 kruhů o průměru 24 cm, hmotu na ně rovnoměrně rozdělíme a rozetřeme. Upečeme při 200 °C. Pozor, abychom nevysušili. Za horka stáhneme z plechu.

Čokoládový krém s máslem: 120 g krupicového cukru, 400 g másla, 360 g 33% smetany, 120 g hořké čokolády (kolem 60 %), 80 g kakaa, 1 g skořice.

Cukr utavíme na světlý karamel, zalijeme horkou smetanou a rozvaříme. Přidáme kakaový prášek a skořici a provaříme na mírném ohni. Horkou směs nalijeme na čokoládu, necháme povolit a poté umícháme dohladka. Necháme zchladnout a při pokojové teplotě do vychladlé hmoty vešleháme máslo. Musíme získat nadýchaný, hladký krém.

Upečené placky opatrně (pomocí ráfku) seřízneme do perfektního kruhu a poté k sobě 5 placek rovnoměrně krémem spojíme. Dohladka zamázneme povrch i strany. Na dort naznačíme 12 dílků a na každý uděláme ze zbylého krému pomocí sáčku s širokou zdobičkou „pusinku“.

Poleva: 130 g krupicového cukru, 20 g másla.

Z cukru si utavíme světlý karamel, přidáme máslo a umícháme dohladka. Ještě horkou polevu nalijeme na poslední placku a karamel po celém povrchu rozetřeme. Placku s karamelem před ztuhnutím (pomocí olejem namazaného nože) rozdělíme na 12 dílů, které po úplném vychladnutí naskládáme na povrch dortu, na předem připravené pusinky, do tvaru větrníku. 

 

Video
délka: 01:50.04
Video se připravuje ...

Historie svatebních dortů: Tyto dorty byly v kurzu před lety. Které vládnou nyní? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie