Mozzarella

Jde o měkký sýr, který má tvar oválu a skladuje se v obalech obsahujících syrovátku. Má sněhobílou barvu a tenkou lesklou kůrku.

Čedar

Polotvrdý sýr, který pochází z vesnice Cheddar v jihozápadní Anglii. Má tvrdou a hladkou strukturu a je neohebný. Mladé sýry (mild Cheddar) jsou jemné, mírně sladké s jemnými ořechovými tóny. Čím jsou vyzrálejší (mature Cheddar), tím více sladkost nahrazuje kyselost.

Existují různě barevné varianty tohoto sýru. Bez přídavku barviva má sýr lehce nažloutlou barvu. Dožluta až dooranžova zbarvený čedar obsahuje přírodní barvivo annatto.

Eidam

Eidam či edam je stejný název pro nizozemský Edammer kaas – sýr, který pochází z nizozemského města Edam. Jde o mírně nasládlý polotuhý nažloutlý sýr, který během zrání získává výraznější chuť a jeho struktura se stává drobivou. Na rozdíl od jiných sýrů má téměř nevýraznou vůni.

Eidam měl původně 45 % tuku v sušině, ale oblíbené, zejména v Česku, jsou i varianty s nižším obsahem tuku v sušině (20 a 30 %).

Sýry s modrou plísní

Touto skupinou se označují sýry, které obsahují plíseň penicillium v mléčném nebo tvarohovém základu. K nejznámějším patří gorgonzola, roquefort nebo český sýr niva.

Monterey Jack

Jde o takovou americkou verzi čedaru. Tento polotvrdý a lehce nažloutlý sýr má jemnou chuť a je mírně sladký.

Pecorino romano (CHOP)

Tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka v italských provinciích Lazio a Řím. Má smetanovou až slámově žlutou barvu, zrnitou texturu a slanou a výrazně pikantní chuť.

Asiago (CHOP)

Přírodní zrající sýr z mléka krav pasoucích se na náhorní planině Asiago v Itálii. Má slámově nažloutlou barvu a pevnou drobivější texturu. Je typický výraznou kořeněnou chutí a má malé až středně velké otvory.

Gorgonzola (CHOP)

Slámově bílý italský sýr s modrou plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a typickou lehce štiplavou chuť. Jde také o sýr s logem Chráněné označení původu. Smí se vyrábět pouze v několika italských provinciích (Bergamo, Brescia, Cremona a Milán) a z mléka pocházejícího od krav z těchto provincií.

Ementál

Sýr s typickými oky pochází ze Švýcarska z údolí řeky Emme. Jeho kůra je světle žlutá a hladká. Dutiny v sýru (oka) vznikají při zrání sýra, když se kyselina mléčná mění na oxid uhličitý a vytvoří dutiny.

Chráněné označení původu (CHOP)

Unijní logo Chráněné označení původu (CHOP) označuje zemědělské produkty, jejichž specifické vlastnosti a kvalita jsou dány převážně prostředím, v němž jsou produkovány. Na tomto místě musí být také vyráběny, zpracovávany a připravovány. 

Všechny sýry si prohlédnětě v galerii.

Pivní pomazánka z romaduru

Video
Video se připravuje ...

Pivní pomazánka z romaduru 

Fotogalerie
11 fotografií