Jak kofein funguje

Kofein je rostlinný alkaloid, stimuluje jak centrální nervový systém, tak oběhovou soustavu. Po konzumaci zůstáváme bdělí, protože doslova „obsadí místo“ na receptorech adenosinu. To je chemická sloučenina, která dává mozku signál, že je třeba si odpočinout. Pokud se tento signál nemá jak dostat k mozku, tělo zůstává bdělé (po určitou dobu) navzdory únavě. Většinu lidí kofein povzbuzuje, některým se však stává, že po kávě cítí nevolnost, neklid, nebo dokonce závratě a třesavku. Takoví lidé mají na kofein zvýšenou citlivost.

Kolik šálků je tak akorát

Počet šálků je velmi individuální, protože každá káva má jiný obsah kofeinu a každé tělo ho rozkládá jinak rychle. Doporučená denní dávka kofeinu je 200 až 300 mg, což odpovídá 3 až 6 šálkům.

Káva i pro citlivější

Někteří lidé jsou alergičtí na kofein, ale to neznamená, že se musí vzdát kávy. Množství kofeinu v ní je totiž ovlivněno jednak způsobem a zejména délkou extrakce nebo louhování zrn v horké vodě. Nejméně kofeinu má káva, při jejíž přípravě voda prochází přes kávová zrna jen krátce – tedy ristretto. Nejvíce kofeinu obsahuje espresso. Pak lze samozřejmě volit i kávu bez kofeinu.

Kofein může i zabíjet

Samozřejmě ne ten, který přijmeme z kávy, ale existují i kofeinové prášky, které užívají například sportovci. Pro zdravého dospělého člověka je smrtelná dávka kofeinu 150 mg na 1 kg tělesné váhy.

Pro představu: 70 kg vážící člověk by musel vypít 14 000 mg kofeinu, a to je 70 hrnků kávy v podstatě naráz, pokud ale použijete kofeinový prášek, může člověk takovou dávku přijmout.

Přehnali jste to s kávou?

Dejte si banán, pijte vodu, hýbejte se. Banán obsahuje draslík, který vám zreguluje srdeční tep. K tomu si připočtěte antioxidant v podobě vitaminu C, ten zase neutralizuje kofein. Když se pořádně napijete vody, stačí třeba jedna sklenice, vaše ledviny začnou kofein vylučovat z těla. Pomůže i fyzická aktivita.

Na co si dát pozor

Kofein samozřejmě není jen v kávě. Nachází se také v čaji, kakaových bobech, čokoládě (zejména v hořké), guaraně a přidává se do různých kolových a stimulačních nápojů. Nebezpečná pro tělo může být kombinace kávy s kofeinovými tabletkami nebo energetickými nápoji.

„Káva podporuje sekreci trávicích šťáv, proto není vhodné ji pít na prázdný žaludek,“ upozorňuje baristka Monika Matúšová ze Zlatého Zrnka. „Současně bylo prokázáno, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva, rakovina prostaty, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.“

Ke kávě čokoládu: Znáte její historii?

Video
Video se připravuje ...

Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží Videohub

Fotogalerie
5 fotografií