Podle průzkumu Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT) si o výběru střední školy rozhodují dvě pětiny dětí zcela samy. „Obvykle si střední školu vytipují bezmála dvě třetiny uchazečů až v devátém ročníku, zbytek má jasno už od osmé třídy a někteří dokonce ještě dřív,“ uvedl ředitel SSŠVT Martin Vodička. Při výběru se vyplatí vzít v úvahu 5 základních věcí.

ZÁJMY

Zásadní jsou zájmy dítěte. Promyslete, co ho opravdu baví a použijte to jako odrazový můstek. „Děti někdy bývají zaskočeny nároky, se kterými se setkají na střední škole. Pokud je výuka nebaví, rychle ztrácejí motivaci. Proto je velmi důležité řídit se při výběru školy jejich zálibami,“ říká Vodička.

STUDIJNÍ PŘEDPOKLADY

Důležité je i zvážit, jestli bude na studium »stačit« . Nenechte se unést a s ohledem na dosavadní studijní úspěchy zvažte i stupeň náročnosti, který vašeho potomka čeká.

UPLATNĚNÍ

Přemýšlejte o budoucím uplatnění dítěte na trhu práce i možné finanční ohodnocení. „Máme zkušenosti s absolventy maturitních oborů i vysokých škol, kteří si následně dodělávají výuční list kvůli vlastnímu rozvoji v rámci oboru,“ říká Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov.

ŠKOLNÉ

Rozhodujete se mezi státní a soukromou školou? Zjistěte si výši školného a spočítejte si, jestli ho budete moc platit následujících několik let. 

VZDÁLENOST

Svou roli by při rozhodování měla sehrát i vzdálenost vybrané školy. Zajímejte se, jak dlouho bude dítě cestovat, jaké je do vybrané školy spojení a jestli škola nabízí možnost bydlení na internátu. Ptejte se i na možnost zajištění obědů.

Rada: Srovnávejte objektivně

Vytipovali jste několik škol a nevíte, jak z nich vybrat dva favority na které je možné podat přihlášku? Porovnejte je!

Vybrané školy je možné porovnat na základě informací České školní inspekce. „Jedná se o skutečně nezávislé hodnocení školy. Ze zprávy uchazeči zjistí, zda je škola na nadstandardní nebo podprůměrné úrovni v kvalitě výuky a výsledcích žáků, zda modernizuje své vybavení, jak vede předměty cizích jazyků nebo jaké žákům nabízí aktivity nad rámec výuky,“ radí Vodička.

Zajímat vy vás mělo i to, jak si škola vede u maturit. Tyto údaje je možné dohledat na webu Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT).

Zápisy do škol: Na co vše se připravit?

Video
Video se připravuje ...

Zápisy do škol: Na co vše se připravit Videohub