Rušení při vyučování a zabavení mobilu

Přišlo dítě ze školy bez telefonu, který do konce školního roku zabavil učitel? „Nic takového učiteli zákon neumožňuje,“ říká advokát. „Jedná se o majetek daného žáka a učitel nemá právo mu mobil odebrat, jinak by se dopustil přestupku,“ dodává.

„V případech, kdy by mobilním telefonem nějaký žák vyloženě rušil hodinu (například pouštěl z něj hudbu, fotil spolužáky apod.) si umím představit, že by učitel vyzval žáka k odevzdání mobilu do konce vyučovací hodiny,“ říká právník.

Podle něj ale není možné sebrat žákovi mobil na zbytek školního roku. „To by si dle mého názoru učitel obhájit nedokázal,“ uvádí Moussawi. Řada rodičů totiž dítěti mobil pořídila z nějakého důvodu (kontrola dítěte, možnosti domluvy na vyzvednutí po kroužku apod.). Opakované rušení, stejně jako jakékoliv jiných problémů s žákem, je vždy nutné třeba řešit společně s rodiči, jako zákonnými zástupci dítěte.

Zákaz mobilů při vyučování

V některých školách mají mobily »stopku«, která ale rodičům přináší problémy (např. kvůli rychlému kontaktu). Právo ale stojí na straně školy, která může ve školním řádu upravit zákaz využívání mobilů a povinnost mít je během vyučování vypnuté.

„Porušení by pak bylo porušením školního řádu s běžnými důsledky – napomenutí, důtka apod.,“ uvádí advokát. Nakonec je však jen na rozhodnutí rodičů, zda dítě půjde do školy s mobilem nebo bez něj.

Stop mobilům ve škole

Byla by škola raději, aby děti mobily vůbec do budovy nenosily? Nemá na to právo! „Takový zákaz by neobstál a škola by překročila své pravomoce,“ uvádí advokát. „Mobil není střelná zbraň a je nutné zachovat rodičům a dětem možnost se spolu v případě potřeby spojit, ať už pro případ ohrožení dítěte, či pro pouhou domluvu vyzvednutí dítěte ve škole,“ dodává.

Rada: „V praxi se osvědčilo, když škola uvedenou záležitost (mobily, tablety apod.) s rodiči projedná a nechá si »opatření« rodiči schválit,“ radí právník.

Zápisy do škol: Na co vše se připravit?

Video
Video se připravuje ...

Zápisy do škol: Na co vše se připravit Videohub

Fotogalerie
3 fotografie