Chytrý telefon pod stromečkem sice možná dítěti splnil sen, pro rodiče se ale může stát noční můrou. „Internet může být v rukou dítěte nebezpečnější než sekera,“ říká s nadsázkou advokát Roman Moussawi.

Například kyberšikana může dítěti způsobit celoživotní následky. Někteří rodiče si sice nebezpečí vstupu dítěte do on-line světa uvědomují, další potomkovi přístup k internetu umožní už ve školce. Nejvíce lidí ale podle průzkumu společnosti O2 považuje za vhodné vybavit dítě prvním mobilem s přístupem na internet v 10 – 11 letech. Vstupem do on-line světa ale rodiče často ztratí o dětech přehled.

Přes 60 % lidí si sice uvědomuje některé nástrahy, jež na jejich děti mohou na síti číhat, ale zároveň přiznávají, že určitě nevědí o všech,“ popisuje výsledky průzkumu Marie Mališková z O2 .

Problém potvrzuje i ředitelka Dětského krizového centra a psycholožka Zora Dušková. „Internet zcela smíchal svět dospělých a dětí bez jakýchkoliv bariér. Mnozí rodiče vůbec netuší, co se na internetu odehrává,“ vysvětluje.

Jak poznat kyberšikanu

Kyberšikana je u dětí často spojená s klasickou šikanou. Může vzniknout i jako nepovedený žert. Na rozdíl do klasické šikany se ale virtuální forma může rychleji stupňovat a oběť nemá šanci ji předvídat.

Nejčastějšími projevy jsou:

● slovní útoky

● ztrapňování pomocí fotografi í nebo videí

● vyhrožování, zastrašování, vydírání

● krádež identity

● průnik na účet s cílem oběť ponížit

Pomůže psycholog a advokát

Problémy s kyberšikanou by rodiče neměli zlehčovat a podceňovat. Situaci se vyplatí konzultovat s psychologem a na řešení věci si najmout advokáta. „Kyberšikana je pro děti mnohem více devastující, než se na první pohled může zdát, a pokud se neřeší, tak může skončit i sebevraždou dítěte,“ uvádí právník Moussawi.

O nástrahách mluvte pravidelně

Chytré telefony zkomplikovaly rodičům dohled nad dětmi. „Dříve rodiče měli přehled, kdy dítě sedí doma u počítače a je na internetu. Uměli to nastavit a omezit. S příchodem telefonů se možnost rodičovské kontroly zcela ztratila. Protože nemá-li dítě vlastní telefon, určitě ho má někdo ze spolužáků či kamarádů,“ vysvětluje psycholožka Dušková. O nástrahách internetu je s dětmi nutné hovořit pravidelně. On-line svět se totiž rychle vyvíjí.

Problém sociálních sítí

Přístup dětem na některé internetové stránky omezuje podle průzkumu přes 80 % rodičů. Jenže většina jen slovně. Technické prostředky, jako jsou specializované blokovací aplikace, využívá jen necelá pětina lidí. Řada rodičů si pak ani nedokáže uvědomit, že velký problém se skrývá i v sociálních sítích. Někteří dokonce ani netuší, kolik profilů na sociálních sítích jejich dítě má.

„Přes 60 % respondentů uvádí, že jejich dítě má na sociálních sítích jen jeden profil. Například aplikace Instagram ale láká mladé lidi na soukromé účty, u kterých si uživatelé sami nastaví, kdo může jejich obsah vidět a komu se zobrazí jen prázdná stránka. Rodiče tak o dalších profilech nemusí vůbec vědět,“ popisuje Mališková.

S riziky poradí web

Informace o tom, jaká rizika na internetu dětem hrozí, a tipy na to, jak jim předcházet, je možné najít na specializovaném webu Bezpečně v síti. Objasňuje, že kyberšikana nebo obsah sexuálního charakteru nejsou jedinými nástrahami na síti, a vysvětluje, co znamená například stalking nebo fake news. 

Boj s covidem ve škole: Děti trpí samotou.

Video
Video se připravuje ...

Boj s covidem ve škole: Děti trpí samotou. Ředitel zmínil těžkou dobu i proč sám dezinfikoval lavice Pavlína Horáková