Vinná klobása pečená na cibuli

POTŘEBUJEME: ✔ 600 g vinné klobásy ✔ 2 cibule ✔ slunečnicový olej ✔ sůl ✔ tymián

POSTUP: Vinnou klobásu rozdělte na čtyři díly, které stočte do šneka a spojte špejlí tak, aby se vám klobásky nerozvinuly. Oloupanou cibuli si rozkrájejte na čtvrtiny a dejte ji do olejem vymaštěného pekáčku. Na ni pokladete vinnou klobásu, kterou si přisolíte a okořeníte tymiánem. Pečete při 180 °C něco málo přes 20 minut. Klobásu podávejte s chlebem či s bramborovou kaší.

Domácí staročeská klobása

POTŘEBUJEME: ✔ 1 ¾ kg vepřové plece ✔ 40 g nakládací soli ✔ 100 ml vody (ledové) ✔ 2 stroužky česneku ✔ 1 lžičku majoránky ✔ 1 špetku pepře ✔ 1 špetku muškátového oříšku ✔ 1 špetku mletého zázvoru ✔ 200 g hovězí kližky (přední)

POSTUP: Napřed si připravte tzv. vložku. Umelte na hrubší desce 1,5 kg vepřové plece, pořádně promíchejte s 30 g nakládací soli a nechejte v chladu uležet. Potom si připravte tzv. spojku. V mlýnku semelte napřed nahrubo a poté najemno zbylé maso (hovězí a plec). Do cutteru vložíte mleté maso a přilévejte pomalu studenou vodu a dosypte zbytek soli. Nechejte pořádně propracovat, až se z toho stane takový prejt.

Do vložky promíchejte koření a utřený česnek, pořádně smíchejte s připraveným prejtem, plňte do střívek a přetočením vytvářejte jednotlivé klobásky a pečte na grilu. Výborné jsou i pečené na pánvi a podlévané pivem.

Vinná klobása v těstíčku a bramborová kaše

POTŘEBUJEME: ✔ 800 g vinné klobásy ✔ 2 vejce ✔ 2 stroužky česneku ✔ 50 g hladké mouky ✔ 1 jablko ✔ petrželku ✔ 200 ml slunečnicového oleje

NA BRAMBOROVOU KAŠI: ✔ 1 kg brambor (typu B) ✔ 200 ml mléka ✔ 50 g másla ✔ 1 špetku soli ✔ 1 špetku pepře

POSTUP: Vinnou klobásu zatočte do šneků, trochu poprašte hladkou moukou a zpevněte špejlí. V misce rozšlehejte vejce s utřeným česnekem, 50 g hladké mouky, nastrouhaným jablkem a nasekanou petrželkou. Klobásku obalte v těstíčku a rovnou vložte na rozpálený olej v pánvi. Smažte z obou stran dozlatova. Připravte bramborovou kaši: Uvařené brambory rozmixujte s mlékem, máslem a dochuťte solí a pepřem.