Podle nejnovějšího průzkumu jsou nejoblíbenějším silvestrovským pohoštěním chlebíčky a jednohubky. A půlnočnímu přípitku bez debat kralují bublinky.  Před posledním dnem v roce pořizuje lahev sektu více než polovina Čechů. Jenže řada lidí dělá při jeho výběru zbytečné chyby, kvůli kterým si tenhle nápoj pořádně nevychutnají.

Nepromyšlený výběr

Sektu není jen jeden druh a vybrat si můžete podle toho, jak ho máte rádi sladký. Podle obsahu cukru se dělí na kategorie brut (extra suché), sec (suché), demi sec (polosuché), demi doux (polosladké) a doux (sladké).

Zbytečný spěch

Chybou je kupovat sekt na poslední chvíli. Láhev by měla odpočívat v lednici nejlépe jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Minimum je ale aspoň 4 – 6 hodin.

Chlazení v mrazáku

Při chlazení zapomeňte na mrazák, kde může sekt dostat teplotní šok. Ten se pak negativně odrazí na jeho chuti.

Nevhodná teplota při podávání

Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia). 

Neumělé otevírání

Třesete před otevřením láhví, jak to vídáte v televizi? Chyba! Sekt zbytečně vypění a přijdete o část bublinek 

Špatné skleničky

Slavnostní příležitost vyžaduje speciální skleničky. Měly by být čiré a štíhlé, ve tvaru flétny s dostatečně vysokou stopkou (aby tělesná teplota neovlivnila teplotu nápoje). Z úzké skleničky totiž pomaleji vyprchávají bublinky.

Zbrklé nalévání

Nalévejte postupně, pomalu a nepřelijte. Ideální je nalévat po stěně sklenky (méně pění) do půlky, maximálně do tří čtvrtin.

Rada: Lžička bublinky neudrží

Pokud chcete v láhvi udržet bublinky do druhého dne, určitě do ní nevkládejte lžičku. Raději si pořiďte za pár desítek korun tlakovou zátku, díky které v sektu zůstanou bublinky až dva dny.

Jak správně láhev otevřít

*Vyjměte láhev z ledničky.

*Sejměte agrafu (kovový košíček) a přidržte zátku sektu.

*Lahev mírně nakloňte a s jednou rukou na korku a druhou na dnu sektu pomalu otáčejte lahví, dokud se neozve známý zvuk otevření.

Nejoblíbenější nápoj

O půlnoci většinu sklenek plní šumivé víno. Sektem nebo jeho nealkoholickou variantou si letos připije skoro 80 % Čechů.

Nejčastější přípitek

Nač si Češi nejčastěji připíjejí? Vládne osvědčená klasika. Tři čtvrtiny Čechů si připijí na zdraví nebo na šťastný rok 2022. Lepší rok 2022 si popřeje 17 % z nás.

Nejznámější novoroční tradice pro štěstí.

Video
Video se připravuje ...

Nejznámější novoroční tradice pro štěstí Videohub

Fotogalerie
3 fotografie