Silvestrovské občerstvení: Obložte chlebíčky, uvařte pikantní čočku!
-
Připravte si letos silvestrovské pohoštění trochu odlehčeně. Inspiraci nabídne kuchařská novinka »Jak jíme zdravě v zimě«, z níž přinášíme malou ochutnávku. Autoři si tentokrát mimo jiné posvítili na vydatné obložené chleby a krémové polévky, které můžete jíst klidně od rána do večera.
- 1.
Čočková polévka s česnekovými krutony
Potřebujete: 1 lžíci olivového oleje, 150 g bílé cibule (nakrájené na menší kousky), 3 stroužky česneku (nastrouhané najemno), 100 g celé loupané červené čočky v suchém stavu, 200 g předvařené cizrny, 1 lžíci rajčatového protlaku, 2 lžičky sušené majoránky, 900 ml zeleninového vývaru, 120 g žitného chleba (nakrájeného na kostičky o velikosti 0,5 cm), 75 ml sójové smetany, 1 lžičku bílého vinného octa, ½ lžičky chilli vloček, 1 lžíci čerstvé řeřichy, sůl, pepř.
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si menší plech (20 cm × 30 cm) a vyložíme ho pečicím papírem. Ve větším hrnci na středním plameni rozpalíme1 lžíci olivového oleje. Přidáme nakrájenou cibuli a opékáme ji 2–3 minuty.
Poté přidáme 2 nastrouhané stroužky česneku, červenou čočku, předvařenou cizrnu, rajčatový protlak, sušenou majoránku, sůl a pepř, vše zalijeme zeleninovým vývarem, hrnec nezakrýváme a směs necháme vařit na středním plameni cca 15–18 minut do změknutí čočky.
Mezitím si upečeme krutony: na vyložený plech rozprostřeme kostičky chleba, posypeme je 1 nastrouhaným stroužkem česneku a trochou soli, poté plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10–12 minut při 200–210 °C.
Až se dovaří čočková směs v hrnci, celý obsah hrnce rozmixujeme dohladka. Do výsledné směsi přilijeme sójovou smetanu a vinný ocet a vše ještě jednou promixujeme. Hotovou polévku rozdělíme do 4 talířů a do každé porce přidáme česnekové krutony. Nakonec každou porci polévky posypeme chilli vločkami a čerstvou řeřichou.
- 2.
Šneci s brynzovou náplní
Potřebujete na těsto: 130 ml polotučného mléka (teplého), 2 lžičky třtinového cukru, 20 g čerstvého droždí, 150 g celozrnné špaldové mouky hladké, 100 g bílé špaldové mouky hladké (+ 20 g na posypání válu či kuchyňské linky), 1 vejce (pokojové teploty), 40 g másla (pokojové teploty), sůl.
Na náplň: 80 g brynzy, 100 ml zakysané smetany (12 % tuku), 1 lžičku uzené papriky, 20 g jarní cibulky (nasekané najemno).
Postup: Do hrníčku nalijeme teplé mléko, přidáme třtinový cukr a poté do hrníčku rozdrobíme droždí. Následně hrníček zakryjeme utěrkou a necháme alespoň 10 minut odležet na teplém místě, aby stačil vzejít kvásek.
Mezitím si připravíme robot s hnětacím hákem a do nádoby prosejeme 150 g celozrnné a 100 g bílé špaldové mouky. Až v hrníčku vzejde kvásek, nalijeme ho k mouce, přidáme vejce, máslo a sůl, a směs necháme hníst cca 15–20 minut, dokud se nezačne lepit na hák.
Poté zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme kynout na teplém místě alespoň 3 hodiny. Mezitím si připravíme brynzovou náplň: v míse si vyšleháme brynzu, zakysanou smetanu a uzenou papriku, do směsi vmícháme nasekanou jarní cibulku a uložíme do lednice.
Až vykyne těsto, dáme si předehřívat troubu na 190 °C, vyložíme si pečicím papírem plech a pomoučíme si vál 20 g bílé špaldové mouky. Těsto rozválíme na obdélníkový plát silný cca 4–5 mm. Rovnoměrně na něho rozetřeme připravenou brynzovou náplň a poté plát zarolujeme od jedné delší strany směrem k protější delší straně.
Výslednou roládu nakrájíme na 20 plátků (nejlépe to jde pomocí režné nitě nebo drátku) a jednotlivé plátky postupně naskládáme na vyložený plech. Pečeme 15–20 minut při 180–190 °C dozlatova.
Potřebujete něco hodně sytého? Zkuste vydatnou fazolovou polévku s klobáskami!
- 3.
Chléb ve vajíčku s krůtí šunkou
Potřebujete na porci: 2 vejce (velikost M), 20 ml polotučného mléka, 80 g kvasového chleba, 1 lžičku dijonské hořčice, 40 g krůtí šunky (alespoň 90 % masa), 10 g nakládané okurky (nakrájené na plátky), 15 g červené cibule (nakrájené na plátky), sůl, pepř.
Postup: Ve větší misce si rozšleháme vejce, mléko, sůl a pepř. Následně si rozpálíme nepřilnavou pánev a ve vaječné směsi z obou stran obalíme chléb. Až bude pánev dostatečně rozpálená, dáme na ni obalený chléb a opékáme ho na středním plameni 2 minuty z každé strany. Po opečení vyjmeme chléb z pánve a namažeme na něj dijonskou hořčici. Následně na chléb navrstvíme krůtí šunku, plátky okurky a plátky cibule.
- 4.
Chléb s lososem a okurkou
Potřebujete na porci: 100 g sýru cottage, špetku sušeného nebo čerstvého kopru, 1 lžičku citronové kůry, 1 větší plátek kvasového chleba, 70 g uzeného lososa, 25 g okurky (nastrouhané škrabkou na dlouhé, tenké plátky), 1 lžičku čerstvé řeřichy, sůl.
Postup: Vezmeme si menší misku a smícháme v ní sýr cottage, sušený kopr, citronovou kůru a sůl. Výslednou směs namažeme na plátek kvasového chleba a navrch přidáme uzeného lososa a plátky okurky. Nakonec vše posypeme čerstvou řeřichou, podle chuti dosolíme a podáváme.