Nejdelší tradici má v českých zemích punč, jehož základ z ovocné šťávy, někdy čaje, cukru, koření a alkoholu, se ředí teplou vodou. Do Evropy se dostal z Indie v 17. století. „Již v 19. století u nás byly oblíb e n é také různé vánoční bowle, tedy směs ovocných šťáv, vína nebo případně šampaňského. Kromě Vánoc se připravovaly i na Silvestra,“ řekl Blesku historik Martin Franc z Masarykova ústavu Akademie věd ČR.
Na zahřátí
V té době se velké oblibě těšil grog, a nejen ve svátečním období. „Je důležité si uvědomit, že kořalka a případně horké nápoje s kořalkou byly považovány jako ideální ochrana před zimou,“ vysvětlil Franc.
Naši předci neměli ústřední topení, byty a domy bývaly vytápěné kamny, dřevem a drahým uhlím. Ve stejném období se objevují také sladké likéry, z nichž griotku a vaječný koňak pijeme dodnes. „V knize Václava Soukupa Domácí a cizí nápoje z roku 1904 najdeme recept, který kromě žloutku, cukru a pravého koňaku (dnes se přidává líh či rum, pozn. red.) uvádí i skořici, která je tradičně spojovaná právě s Vánoci,“ doplnil Martin Franc.
Děti upíjely tajně
Sladké likéry nebo punče, stejně jako dnes, přitahovaly děti. „Franz Alois Stelzig ve své Lékařské topografi i Prahy uvádí jako hlavní nectnost místních domácností popíjení nezředěného základu na punč s tím, že se to týká žen i dětí,“ popsal Martin Franc. Dětské nealkoholické nápoje pro sváteční období se objevily až ve 20. století.
„Poté, co se před 50 lety začala v Československu vyrábět coca-cola, tak se v některých domácnostech stala nápojem dětí o Vánocích, protože šlo o poměrně drahé zboží. Díky slavné reklamě o zlatém prasátku sváteční funkci v posledních letech plní i kofola,“ uvedl Franc.
Teplé víno
V deci vody chvíli povařte 10 hřebíčků, tři kousky skořice, dva badyány. Pokud máte raději sladší chuť, ke koření přidejte cukr. Nakonec vlijte do litru ohřátého červeného vína. Pak stačí svařákem naplnit skleničky a přiťuknout si se sousedy před domem, když jsou trhy zakázané. Teplé víno se u nás začalo pít na přelomu 19. a 20. století, kdy se k nám dostalo z Německa. Podle historika Martina France se před ním v receptech objevovalo šumivé pivo. Postup přípravy byl totožný jako u svařáku, sladilo se medem.
Jak zvládnout Vánoce abychom se nezbláznili a přestat je brát jako vrcholový sport.
Jak zvládnout Vánoce abychom se nezbláznili a přestat je brát jako vrcholový sport Videohub