Ustrojit smrček či jedličku za pomoci jedlých ozdob je prokazatelně starší, než využívání papírových či skleněných. „Dokonce v některých regionech se označoval vánoční stromeček jako cukrový. Zdobil se jablky a oříšky, které se často zlatily či stříbřily. Běžně se používalo i různé pečivo a cukroví,“ vysvětlil historik gastronomie Martin Franc z Akademie věd ČR.

Čokoládové figurky zabalené do pestrobarevného staniolu se podle něj objevily jako první na našem území. „Obvykle jsem k podobným prvenstvím skeptický, ale zatím se mi nepovedlo najít doklad, že je to jinak,“ dodal Franc.

Místo církve rodina

Zatímco na přelomu 19. a 20. století byly čokoládové ozdoby spíše doplňkem určeným především měšťanským a středostavovským rodinám, po druhé světové válce se z vánočních kolekcí stal opravdový symbol Vánoc. Mnozí z nás si ještě pamatují, že je v 70. a 80. letech minulého století dokonce nemuseli kupovat.

Bývaly dárkem od odborové organizace Revoluční odborové hnutí (ROH), rodiče obvykle dostávali jednu kolekci na dítě. Betlém, Ježíška nebo Mikuláše byste ovšem na obalu hledali marně, většinou mu vévodil dětský úsměv.

„Soustředění na rodinu vedlo k tomu, že lidé méně chodili do kostela podívat se na jesličky nebo na půlnoční mši. Slavení Vánoc sice bylo režimem podporováno, ale potlačovalo se jeho spojení s náboženstvím a církví,“ vysvětlil Martin Franc.

Bývaly dříve lepší?

Vzpomínáte s láskou na kolekce prodávané před 30 či 40 lety a říkáte si, že ty současné nestojí za nic? Stačí jen důkladně vybírat, číst složení jednotlivých výrobků před tím, než si je dáte do košíku. Jakmile v úvodu najdete pojmy jako »mléčná pochoutka« nebo »kakaová pochoutka«, čokoládu v něm nenajdete.

Vybírejte jen ty, kde je uvedeno: kakaové máslo, kakaová hmota, kakao, cukr a v případě mléčné čokolády ještě mléko. Vyhněte se těm, které obsahují náhražku kakaového másla – ztužené či částečně ztužené rostlinné tuky. Důležité je sledovat i podíl kakaové sušiny. Hořká čokoláda jí musí obsahovat minimálně 35 %, mléčná nejméně 25 %

Uchytily se i v zahraničí

Především po konci 1. světové války se z vánočních čokoládových kolekcí stal žádaný vývozní artikl. Zásilky mířily především do Francie, Velké Británie a Německa, kde s nimi v některých domácnostech zdobí dodnes. „Tato tradice se vyskytuje minimálně po celé střední Evropě,“ vysvětlil Martin Franc.

Fotogalerie
7 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

První republika byla čokoládovou velmocí Adam Balažovič/BPŽ