Takhle má vypadat!

Tradiční medovina, kterou vyhláška označuje jako medovina, potažmo medové víno, je vyrobena pouze kvašením medu smíchaného s vodou. Je možné do ní přidat koření, bylinky nebo ovoce (v podobě šťávy, nebo celé vylisované či sušené), ale rozhodně nic dalšího.

Medové víno

Medovině se také říká medové víno. Výrobní proces je totiž velmi podobný vínu. „Kvasinky prokvasí cukry obsažené v medu. Jelikož je v medu výrazně více cukrů než v hroznech nebo v jiném ovoci, musí se med na začátku naředit vodou. Kvasinky by si totiž s tak koncentrovaným cukerným roztokem neporadily,“ vysvětluje Jiří Pouček, majitel pražské Medovinárny.

»Nemedovina«

Od 50. let minulého století je možné legálně medovinu doslazovat cukrem, dolihovávat, vylepšovat aromaty a barvivy. Takový umělý nápoj – »nemedovina« – ale s tradicí nic společného nemá. Dlouhá léta se však řadil mezi medoviny.

Teprve před dvěma lety vznikla pro tyto nápoje nová kategorie – »dezertní medoviny«. Jsou levnější díky tomu, že výrobce často šetří na medu a k doslazení používá cukr. A protože se použije méně medu, nevykvasí výrazně sladká medovina a může mít jen kolem 11 % alkoholu. Proto se následně doslazuje cukrem a dolihovává (až na 21 %), a tím i stabilizuje. Chuť medu je tímto postupem upozaděna, a proto se dezertní medovina zpravidla dochucuje aromaty.

Na tohle bacha!

»Dezertní medoviny« mohou obsahovat přidaný cukru, líh, barviva či aromata. Nejde o žádnou podskupinu medovin, ale o samostatnou kategorii, tudíž je použití samostatného označení »medovina« nepřípustné.

Navíc »dezertní medovina« musí být označena i názvem podkategorie, kde musí výrobce přímo uvést, co je do medoviny přidáváno – například »dezertní mandlová medovina s přídavkem cukru a lihu«.

Čtěte složení!

Rozdíl mezi »medovinou« a »dezertní medovinou« je jasný. Výrobci ale mají fígl, jak spotřebitele zmást! Dezertní medovinu totiž na přední straně obalu označují pouze jako »medovinu«. Plné zařazení výrobku podle vyhlášky se snaží před spotřebiteli maximálně skrýt a uvádějí jej co nejmenším písmem, nejčastěji jen na zadní straně etikety.

Není to »tlamolep«

Podobně jako u vína se i sladkost medovin může lišit – můžou být suché, polosuché, polosladké, sladké i velmi sladké. „Mýtus, že medovina je tlamolep, vychází z toho, že je trh zahlcen levnějšími dezertními medovinami, které jsou doslazené cukrem a jež jsou často označované jako medoviny, i když podle vyhlášky se tak jmenovat nesmí,“ dodává Jiří Pouček.

Podívejte se také, jak vypadaly Vánoce za časů našich babiček.

Video
Video se připravuje ...

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem Věra Exnerová

Fotogalerie
4 fotografie