Důsledně rozlišujte, jestli je kašel suchý a dráždivý, nebo naopak vlhký, při kterém vykašláváte hlen. Přestože jsou bylinky slabší než léčiva, která vám předepíše doktor, mohou při špatném použití kašel ještě zhoršit.

Na bylinky se také nespoléhejte vždy, a pokud máte třeba horečku nebo se vaše problémy zhoršují, rozhodně vyhledejte pomoc lékaře. Bylinkový čaj si pak můžete udělat třeba na podporu léčby.

Na vlhký...

Důležitá je při něm především podpora odkašlávání a rozpouštění hlenu. Kdybyste tyto bylinky použili při suchém kašli, problémy se mohou i zhoršit.

LÉKOŘICE, ANÝZ, FENYKL

Čaji přidají nasládlou chuť a výraznou vůni. Zklidňují podrážděné průdušky a rozpouštějí hlen.

• MAJORÁNKA A OREGANO

Jsou si podobné chutí, vzhledem i účinky. Pomáhají rozpouštět hlen a bojují proti bakteriím.

• PRVOSENKA

Její účinky jsou podobně jako u tymiánu ověřeny i vědecky. Používá se v čajových směsích i sirupech.

Na suchý...

Suchý kašel způsobují podrážděné dýchací cesty. Bývá nepříjemný, častý a nic při něm nevykašláváte.

• PROSKURNÍK

Pomocí slizovitých látek vytváří hojivý povlak, který zmírňuje pocit šimrání v krku a nucení ke kašli.

• ČERNÝ BEZ

Působí protizánětlivě, uklidňuje dýchací cesty a působí i proti teplotě.

• LIPOVÝ KVĚT

Uvolňuje křeč průdušek, zklidňuje a působí i proti teplotě.

Tyhle pomáhají na oba...

• TYMIÁN

Je přírodní antibiotikum a jako jedna z mála bylin má klinicky ověřené účinky proti kašli a v některých zemích je považován za léčivo. Tlumí kašel a zároveň usnadňuje vykašlávání. Plíce léčí i vdechování jeho silice.

• DIVIZNA

Má skvělé účinky proti suchému i vlhkému kašli a výbornou chuť. Jen čaj musíte pořádně odfiltrovat včetně mikroskopických jehliček, které by vás jinak mohly dráždit. Do sítka si při slévání raději přidejte ještě plátýnko.

• JITROCEL

Je to přírodní antibiotikum a odpradávna se považuje téměř za všelék. Pomáhá zmírnit suchý kašel třeba před spaním a zároveň rozpouští hlen.

Jak uvařit bylinkový?

Podle druhu kašle se doma či v lékárně poohlédněte po vhodných bylinkách. Můžete je i nakombinovat, abyste docílili vám příjemné chuti. U takové směsi použijete zhruba dvě čajové lžičky na šálek a zalijete horkou vodou.

Bylinky nechte louhovat zhruba 5 – 10 minut a poté přeceďte a oslaďte medem, který účinky bylinek ještě posílí. Přidat můžete i citronovou šťávu nebo čerstvý zázvor.

A jak se co nejrychleji zbavit rýmy?

Video
Video se připravuje ...

Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? Videohub

Fotogalerie
5 fotografií