„Zjistila jsem, že mi pomáhá klidná práce rukama a díky ní mě zase těší život,” říká Pavla z charitativního projektu Ponožky od babičky. Pavla jen v letošním roce upletla okolo 100 párů ponožek a netají se tím, že jí ruční práce pomáhá v těžkých chvílích.

Bolestný rozchod

Nejhorší byl pro Pavlu rozchod s manželem po 25ti letech. „Uvrhlo mě to do depresí, ze kterých jsem se léčila a na které dodnes beru léky. Odešla jsem z práce, kterou jsem do té doby dělala, a začala jsem šít v chráněné dílně," svěřila se nám Pavla.

I když už dílna nefunguje, moc ráda se s děvčaty z dílny dodnes vídá. Dříve si Pavla přivydělávala pletením ponožek, které sama prodávala na burze na Kolbence. Pak narazila na Elpidu a od té doby patří do teamu pletařek Ponožek od babičky.

„Žiju sama, ale nesmím být sama doma dýl než jeden den. Chodím aspoň na procházky, abych si popovídala se sousedy nebo do obchodu. Jsem ráda, že se každý čtvrtek potkáváme s ostatními pletařkami v Elpidě, společně si dáme kávu a pleteme,” dodává.

Možná vám podobné pletla i vaše babička

Příběhy ostatních pletařek prosakují v rozhovorech, které tým z Ponožek od babičky začíná shromažďovat na www.elpida.cz/ponozky/. Hřejivé ponožky, se kterými si kupujete i dobrý pocit, jsou stále žádanější. Výtěžek z jejich prodeje jde nejen babičkám pletařkám, ale také na podporu dalších aktivit pro seniory. Originální ponožky z darované vlny aktuálně plete 200 babiček z celého Česka.

Seniorky zapojené do projektu pletou ručně, pomalu a s radostí. Protože ruční práci nenahradí žádný stroj a továrna se nikdy nevyrovná domácí atmosféře. Každá z pletařek má svůj styl, každý pár je originál. Přirozeně se tak staly oblíbeným vánočním dárkem, který zahřeje nejen na nohou, ale i u srdce.

Aktivní babička (99) přes pokročilý věk stále tančí

Video
Video se připravuje ...

Aktivní babička (99) přes pokročilý věk stále tančí Facebook

Fotogalerie
4 fotografie