Záhada mizejících fuseklí Jde o fenomén, který nemá jasné vysvětlení. Existuje ale několik teorií, které se snaží objasnit, kam a proč se ponožky ztrácejí...

Zášupšáci

Domácí skřítci, kteří si vyrábí své oblečení svépomocí ze zbytků lidského oblečení, které nacházejí v koutech lidských obydlí. Nejčastějším zdrojem materiálu jsou ponožky.

Ponožkožrouti

Podobně jako Zášupšáci jsou Ponožkožrouti (nebo také Lichožrouti) další skřítci v českých domácnostech. Žijí v pračkách, sušičkách, případně pod vanou, a živí se především ponožkami, čas od času ale uloví i jiné kusy právě vypraného prádla.

Jak na ztracené ponožky vyzrát?

KUPTE SI PONOŽKOVÉ KOLÍČKY

Speciální kolíčkem se pár scvakne dohromady a po celý proces praní, sušení, ale i skladování je už nic nerozdělí.

UŠIJTE SI PYTLÍČKY

Ze staré záclony si můžete ušít pytlík se zdrhováním a do něj ponožky před praním dávat a pořádně zatáhnout a zavázat. 

SROLUJTE JE

Špinavé ponožky většinou házíme do koše s prádlem, ale už tam se mohou ztratit, proto je nikdy nezapomeňte srolovat.

Praponožky do sandálů

Ponožky nosí lidstvo už přes dvě tisíciletí. Jejich předchůdci – praponožky – byly upleteny v Egyptě přibližně 250 let před Kristem. Objeveny ale byly až na konci 19. století. Egypťané je pletli z vlny pomocí pracné pletařské techniky za použití jedné jehlice, kterou se vytvořil pružný úplet. Špička těchto ponožek byla uzpůsobena, aby seděla v sandálech, které se v té době hojně nosily. Měla oddělený palec od zbytku prstů.

Jen pro boháče

Ponožky se v průběhu dalšího tisíciletí vyvíjely a stávaly se součástí každodenního oblečení, ne každý si je ale mohl dovolit. Okolo roku 1000 po Kristu se ponožkami honosili zejména lidé z vyšších vrstev. Byly znakem bohatství. Tou dobou se ručně pletly z vlny či hedvábí.

Strojová výroba

První pletací stroj, který se používal k výrobě ponožek, vyrobil Angličan William Lee v 16. století. Anglická královna Alžběta I. mu ale odmítla vydat patent, a tak Lee se svým vynálezem odešel do Francie. První strojově pletené ponožky se tak začaly vyrábět ve francouzském městě Rouen.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak bydlí Andrea Antony? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie