Proč se to stalo?

● Špatně jste na pračce navolili teplotu. Každý materiál má totiž jinou doporučenou maximální teplotu, na kterou ho můžete prát. Pokud si nejste jisti, podívejte se na cedulku s informacemi, která je na každé textilii našitá.

  • Bavlnu perte na 30 až 40 °C.
  • - Doporučená teplota pro vlnu je 30 °C.
  • - Ložní prádlo se dává maximálně na 60 °C.

● Příliš vysoké otáčky během ždímání. Pokud perete prádlo z jemnějších tkanin, jako je například hedvábí, určitě snižte intenzitu ždímání, abyste oblečení ochránili.

● Použili jste sušičku, ale... Zde platí pravidlo, že je opravdu důležité si přečíst cedulku s informacemi, jak se o daný textil starat – často zde totiž naleznete varování – nedávat do sušičky!

Jak z toho ven?

Pokud se vám »podařilo« srazit prádlo, nemusíte ho hned vyhazovat, nebo dávat do kontejneru s použitým oblečením. Pokud včas zasáhnete, situace se ještě dá zachránit.

1. krok: Dětský šampon

Napusťte si umyvadlo vlažnou vodou a přidejte do ní dětský šampon. Ne každý má doma samozřejmě dětský šampon, můžete ho tedy nahradit takovým, který je určený na jemné vlasy nebo na každodenní použití. POZOR! Určitě se vyhněte takovým produktům, které jsou nějak zabarvené, abyste nenadělali více škody než užitku. 

2. krok: Vodní lázeň

Sražené oblečení vložte do vodní lázně a nechte 15 minut »odpočívat«. Pak umyvadlo vypusťte. Oblečení rozhodně nemáchejte! Uvnitř vláken musí zůstat šampon, aby vlákna i po vysušení zůstala opět natažená. Prádlo můžete velmi jemně vyždímat, ale netlačte, snažte se odstranit skutečně jen nezbytné množství vody. Po ždímání by prádlo mělo stále zůstat mokré, cílem je jen to, aby z něj vyloženě nekapala voda.

 

3. krok: Ručník

Nyní na podlahu rozložte ručník a na něj položte prádlo. Poté ručník pomalu rolujte tak, abyste z prádla co nejšetrněji odstranili další přebytečnou vodu. Postupujte takto opakovaně až do té doby, dokud prádlo nebude vlhké jen trochu.

4. krok: Natahování

Blížíme se do konce a přichází nejdůležitější část. Ještě zavlhka je nutné oblečení vytáhnout do původní velikosti. Prádlo opět rozložte na nový suchý ručník a pomalu a lehce jej rukama natahujte do žádoucí velikosti. Určitě postupujte pomalu a pamatujte, že je lepší méně než více. Pokud by to ve výsledku bylo málo, můžete postup zopakovat. 

5. krok: Sušení

Ve vodorovné poloze nechte nyní oblečení zcela proschnout. Občas textil zkontrolujte a případně jej opět lehce natáhněte.

Soutěžte o hodnotné ceny - otevřete okénko adventního kalendáře se soutěží pro dnešní den. Zde najdete soutěžní otázku, dnešní výhru i podrobný návod, jak hrát! Hodně štěstí!  Blesk Vánoční jarmark

 

Jak vyčistit připálený hrnec, plech i pekáč? Pomůže obyčejná sůl nebo olej!